Magazin
1443 ogledov

Nasveti za gobarjenje

lisičke Shutterstock
Gobarjenje. Na sezono bo treba še počakati.

Na sezono gobarjenja bo treba po besedah Ane Ivanovič iz Gobarskega društva Bisernica Celje počakati vsaj do prvega nekajdnevnega deževja, toda čas do odhoda v gozd lahko pametno izkoristite za to, da se o gobah temeljito poučite.

Vpišite se v društvo

"Brez obsežnega predznanja sami gob nikar ne nabirajte. Tudi če s seboj vzamete knjigo, to nikakor ni dovolj varno," poudarja Ivanovičeva. "Najbolje je, da se pridružite lokalnemu gobarskemu društvu in tako preprečite zastrupitve, ki se lahko končajo tudi usodno," dodaja. Prepogosto se namreč zgodi, da se prav zaradi neznanja v košari med užitnimi najdejo tudi zelo strupene gobe.

V Sloveniji vam je na voljo 25 gobarskih društev, v katera se lahko včlanite kadarkoli. Svoje znanje o gobah boste gradili postopoma, s skupnimi izleti in izobraževalnimi predavanji, do takrat pa sami raje ne poskušajte sreče. "Začetnikom pri gobarjenju priporočam, naj se omejijo zgolj na nabiranje jurčkov in lisičk, ki so zlahka prepoznavni," pravi Ivanovičeva. Več informacij o društvih najdete na spletni strani Gobe-zveza.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.