Magazin
24493 ogledov

Nikoli se ne spuščajte v razmerje z moškim, ki počne te stvari

par, prepir, ogenj Unsplash
"Inteligentna ženska nikdar ne bo izbrala moškega, ki nežnejšega spola ne dojema kot njemu enakovrednega."

Toksična oseba v razmerju navadno sledi vzorcu – začne se s poskusi verbalne prevlade, tej sledijo prezirljive kretnje in izrazi, nenazadnje pa nastopi tudi verbalna zloraba. Če so vam zgornje stvari poznane, ste verjetno v toksičnem razmerju, ki kaj hitro lahko postane nasilno. In to ne samo na verbalen način. 

"Inteligentne ženske nikdar ne bodo izbrale moških, ki nežnejšega spola ne dojemajo kot njim enakovrednega," pojasnjuje Steven Ing, strokovnjak za odnose, na portalu Psychology Today. V seriji kolumn 'Nikoli ne hodi z moškim, ki ...', Ing opozarja na moške, ki se niso zmožni posvetiti razmerju brez zlorabe. "Vem, sliši se, kot da preveč filozofiram. A če se ozrete okoli sebe, boste videle malo morje nasilnih zvez, v katerih si ne želite končati," pojasnjuje strokovnjak s kar tridesetletnimi izkušnjami s področja medsebojnih odnosov. "Skoraj vsaka zlorabljena ženska (ali moški!) je začela razmerje z nekom, ki se ji je zdel čudovit, vse dokler ni prišlo do neprijetnega presenečenja. V razmerju je nastopila zloraba. S tem ne namigujem na takojšnjo fizično zlorabo. Lahko se začne subtilno. Na primer s pripombo, da je vaš okus za glasbo odvraten," piše Steven Ing.

ljubezen, prepir | Avtor: Profimedia Profimedia

Še pred fizično zlorabo se običajno pojavi verbalno nasilje, včasih celo neverbalno – prezirljivi pogledi, zavijanje z očmi, jezno sopihanje, obračanje hrbta med govorjenjem in podobno. Preden pa se začnejo pojavljati prvi znaki neverbalne zlorabe, partner poskrbi za vzpostavitev prevlade in moči v razmerju. 24 Sata podaja primer. Če bo partner v razpravi dejal: "Ko mislim, da se nekdo obnaša kot idiot, je prav, da ga tudi imenujem idiot," bo s tem poskušal upravičiti nespoštljiva dejanja za vnaprej.

Tovrstni filozofsko-etični pogovori so v toksičnih razmerjih ključnega pomena, saj partnerju (bodoči žrtvi) daje vedeti, da je pod določenimi pogoji v redu biti nasilnež. Dotično vedenje je v njihovih mislih upravičeno, zato bodo, ko bodo začutili potrebo, tudi vas večkrat označili za prasico, idiota, kretena in še bi lahko naštevali. Takšen način razmišljanja povsem zanemarja dejstvo, da zloraba pomeni tudi nespoštljivo ravnanje z ljudmi.

Prepir | Avtor: Profimedia Profimedia

Nespoštljivo obnašanje do sočloveka nikdar ni etično ravnanje – tudi v primeru, ko se oseba do vas vede neprimerno. Zlorabam ne bi smeli dodajati zlorabe. Zdravilo zanjo je soočenje. Če tudi po pogovoru ne pride do drastičnih sprememb, preprosto zapustite razmerje.

Ljubezenske vezi temeljijo na ideji in občutku varnosti. Na občutku, da lahko zadihaš s polnimi pljuči. Če ste se po nekem žalostnem naključju znašli v nasilnem razmerju in če v njem ne vidite konkretnega napredka ter sprememb, partnerja nemudoma zapustite in delajte na tem, da boste v prihodnje hitreje prepoznali znake zlorabe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.