Magazin
36 ogledov

Prehranska nepismenost kriva za vse več bolezni

deklica, hrana, jed Shutterstock
Osiromašeno industrijsko hrano nadomestite z doma kuhanimi obroki. Iz stročnic pripravite polpete; zelenjavo ponudite tudi svežo.

"Enolično in osiromašeno prehranjevanje se pojavlja v družinah, vrtcih in šolah, kjer vlada prehranska nepismenost. Otroci uživajo industrijsko pripravljene jedi s kemičnimi dodatki in pijejo vse razen vode," pravi Emilija Pavlič, otroška kuharica in avtorica številnih knjig o zdravi prehrani otrok. V taki prehrani primanjkuje železa, kalcija, vlaknin, vitaminov in mineralov. "Posledice so že zdaj hude. Zaradi enolične in osiromašene ter z aditivi in konzervansi spremenjene hrane pa bo v prihodnje še več tudi hujših bolezni," opozarja Pavličeva.

"Cena je le izgovor"

Na otroški jedilnik spadajo kruh, polenta, stročnice (fižol, leča, čičerka, grah), sveža zelenjava in zelenjava, kuhana v malo vode in zmečkana brez paličnega mešalnika, morske ribe in sveže, doma pridelano sadje (ne južno). Živila naj bodo ekološkega izvora. "Cena je le izgovor. Ekološko pridelana živila so dostopna skoraj vsakomur. Le kuhati je treba," pravi Pavličeva.

Palični mešalnik proč

Zelenjava naj bo kuhana v malo vode. Če je treba, zelenjavo pretlačite, izogibajte se paličnemu mešalniku. Maslo in sol dodajajte na koncu. “Zelenjava in sadje ne smeta biti prekuhana, tako se uniči preveč vitaminov. Priporočam kuhanje v sopari,” dodaja Pavličeva.

Meso dvakrat na teden

"Rdeče meso je potrebno, vendar je dovolj, če ga otrok dobi dvakrat na teden," pravi otroška kuharica. Meso je najbolje ponuditi kuhano. Nadomestite ga lahko s svežimi ribami ali stročnicami, dobro namočenimi in kuhanimi, vendar ne zmletimi s paličnim mešalnikom.

Ne smutijem

Za žejo naj otrok pije vodo iz pipe. "Pije naj tudi mleko, najbolje kozje ali kravje, le alpskega ne, pa tudi jogurt, kefir in kislo mleko. In sveže iztisnjen sadni sok namesto industrijskih sokov ali smutijev, ki so za otroke pretežki in neprimerni," še dodaja Pavličeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.