Magazin > VIP
85925 ogledov

V strahu: Savina Atai upa, da jo bodo rešili

savina atai Facebook
Savina Atai trepeta za svojo štirinožno prijateljico.

Vsi, ki imate pse in se nahajate na hrvaški obali, bi si morali prebrati, kaj se je zgodilo Savini Atai, ki s soprogom in psičko Lotus živi na Visu.

"Včeraj po kratkem večernem sprehodu je Lotus začela bruhati. Izbruhala je večerjo, na prvi pogled ni izgledalo nič posebnega. A se je prvič po bruhanju začela tresti. Klicala sem kar dva dežurna veterinarja v Slovenijo … Povedala sem, da smo na morju. Oba sta mi rekla, da naj ne skrbim, da ne more biti zasuk trebuha, naj ji malo zmasiram trebuh in po kapljicah dajem Bebe čaj. Naredila sem oboje, potem pa smo se odpravili spat. Bilo je že pozno, zjutraj bi morala učiti. Ugasnila sem luči. Lotus je bila na postelji. 
Nekaj mi ni dalo miru. Spet sem prižgala luč in jo pregledala. Zdelo se mi je, da se ji je jezik začel debeliti. Dotaknila sem se ga, da pogledam, kaj se dogaja. V istem hipu so moje roke postale rdeče, kot bi se spekla,"
je zapisala Savina, ki se je takoj spomnila na opozorilo domačinov. 

"GOSENICE! Pod in okoli dreves borovcev, lahko tudi hrastov in pinjevcev … ne samo na Hrvaškem, tudi v Sloveniji, ne samo na morju, a najbolj tam… se v teh in naslednjih mesecih nahajajo smrtno nevarne gosenice sprevodnega prelca. Od marca naprej jih bo še več. Lahko so tudi na vrtovih in travnikih, malo oddaljenih od dreves. Moja Lotus je ni dala v usta. Najbrž jo je v temi samo povohala. Pa še to ne namenoma. Lahko je šla le mimo nje! (Ugotovitev veterinarja.) Če bi bila eno uro kasneje pri veterinarju, je ne bi bilo več med nami. Ko sva se ob petih zjutraj krcali na trajekt, je bil njen jezik že črn in je odmiral …
Če ne bi znova prižgala luči … Nič ne bi slišala - ker s takim jezikom ne more niti zajokati. Kaj jo je rešilo?
Da sem ji takoj, ko sem povezala, kaj se dogaja začela spirati jezik s sodo bikarbono. Moje roke so čisto opečene samo od dotika."
Te gosenice so tudi ljudem nevarne, opozarja Savina, ki je psu dala tudi antihistaminik. Vnetje se na srečo ni razširilo v nos, se je pa v jetra. "Naslednjih par dni bo kritičnih," še pravi Savina.

Psička je prvo noč preživela, še vedno pa ni mogla piti, jesti ali požirati. "Jezik je malo manjši, nekateri deli so počrneli. Ti naj bi potem odpadli. Čisto je šibka. Danes je spet dobila injekcije antihistaminikov in antibiotikov. Jutri gre znova na infuzijo. Najprej je treba ščistiti telo strupa gosenice. Potem se bodo začela zdraviti jetra. Najpomembnejše je, da diha skozi nos in da vnetje ni šlo višje do nosu," je sporočila znana Slovenka. "Mi pišete, da je že zdaj veliko gosenic tudi na področju Splita, Dubrovnika … kjer so zime toplejše. V Sloveniji jih je baje veliko tudi na Krasu in Primorju, a od sredine marca naprej," je še zapisala.

Previdnost ne bo odveč. 

Komentarjev 8
  • ivo5 22:01 13.februar 2023.

    Poden od objave admina. žalostno.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:38 13.februar 2023.

    Spet plačana reklama za eno brezvezno nabito. Pes se mi pa smili. Bogi

  • miro8 14:34 13.februar 2023.

    Bi pa lahko pripopala sliko teh gosenic, drugim v opozorilo. Ampak ok, to ji ne potegne.