Vizita za živali > Festival
21922 ogledov

Psi lahko poginejo, nevarne tudi za ljudi

pinijev sprevodni prelec Profimedias
Smrtno nevarne za živali, pri ljudeh povzročijo vnetja oči in težave z dihanjem.

"Gosenice pinijevega kot tudi hrastovega prelca so za človeka in živali nevarne, saj imajo drobne ožigalne dlačice s toksinom, ki ob dotiku s človeško kožo povzročijo srbečico in pordelost kože, lahko tudi vnetje oči in težave z dihanjem. Živalim pa ob stiku s sluznico povzročijo opekline in ožganine, ki lahko privedejo tudi do odmrtja celic," opozarjajo iz Mestne občine Nova Gorica (MONG), kjer so pravkar začeli z odstranjevanjem pinijevega sprevodnega prelca na drevesih na javnih zelenih površinah.

Dodajajo, da so že v preteklem letu temeljito pregledali in odstranili gnezda pinijevega sprevodnega prelca s preko 200 dreves, predvsem na območjih v bližini vrtcev in otroških igrišč v mestu. V naslednjih dneh bodo odstranili gnezda prelca na 35 borih, in sicer v Cankarjevem naselju ter v Borovem gozdičku.


Tudi v Borovem gozdičku se bo prihodnje leto odvijala Dežela prijateljev, kjer boste lahko obiskali tudi Žurnalov Festival za ljubitelje živali. Tako na dogodku kot na naši strani projekta TUKAJ boste lahko od veterinarjev izvedeli več o nevarnih gosenicah in njihovih dlačicah, pa tudi o ostalih nevarnostih iz okolja, ki pretijo štirinožcem.  

Dežela prijateljev V 2020 Vizita za živali Znan datum največjega festivala za ljubitelje živali pri nas

Pogosto je opaziti, da ljudje gosenico (kot je vidno na spodnji fotografiji) pobijajo na tleh, kar je nespametno početje, saj nevarne dlačice ostajajo. 

Borov prelec | Avtor: Bralka Bralka

Gosenic prelcev je vse več 

Na občini ugotavljajo, da je zaradi čedalje toplejšega okolja gosenic prelcev vse več, večje je tudi območje, ki ga ti škodljivci prizadenejo: "Gosenice hrastovega sprevodnega prelca so v naših krajih praviloma prisotne od maja do sredije julija. Gosenice pinijevega sprevodnega prelca pa so najbolj aktivne v sončnih zimskih dneh ter marca in aprila."

Dodajajo, da občina vsako leto poskrbi za odstranitev gnezd z dreves, ki se nahajajo na javnih površinah. Občani oziroma upravljavci površin pa so dolžni odstraniti gnezda z dreves na zasebnih zemljiščih v urbanih območjih: "Odstranitev zapredkov na predlagan način lahko lastniki oziroma upravljavci izvedejo sami. Pri tem velja opozorilo, da je za delo na višini potrebna strokovna usposobljenost."

Kot smo pisali že v prejšnjih letih, veterinarji opozarjajo na nevarne stike psov, pa tudi mačk in dihurjev z dlačicami gosenic. Če pridejo dlačice v stik s sluznico, to pri psu povzroči odmrtje jezika, pes se lahko tudi zaduši zaradi otekanja, zato psu sluznico takoj sperite z vodo in nemudoma poiščite pomoč veterinarja. Kljub veterinarski pomoči pa številni psi zaradi gosenic tudi poginejo.

Strokovnjaki opozarjajo celo lastnike pašnih živali, ki v svoji okolici opazijo kolonijo gosenic, saj njihove strupene dlačice letijo tudi po zraku in so tudi te strupene.

Več v spodnjih prispevkih:

Gosenice nevarne gosenice Vizita za živali Pozor: čas gosenic borovega prelca pinijev sprevodni prelec borov prelc Zdravje Vse kar morate vedeti o nevarnih dlačicah

Uporabite lak za lase

Da bi odstranili prelce, v goriški občini svetujejo, da se gnezda najprej poškropijo z lakom za lase, da se dlačice sprimejo in pri odstranjevanju gnezda ne letijo naokrog. Nato se gnezdo v celoti previdno odstrani v vrečo iz gorljivega materiala. Vrečko z gnezdom je potrebno po njihovih navodilih takoj zalepiti oziroma neprodušno zapreti. Gnezda se v zaprtih vrečah prenesejo na mesta, kjer se jih lahko varno zažge. Zažiganje gnezd neposredno na drevesu in uporabe insekticidov ne priporočajo, ker strupene dlačice gosenic ali cele gosenice lahko pri tem padejo na tla ter še vedno predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi.

Oseba, ki odstranjuje gnezdo, mora nositi primerno zaščitno obleko, rokavice in primerno obutev, da prepreči stik dlačic s kožo, očala, da zaščiti oči ter zaščitno masko za obraz, da prepreči vdih ožigalnih dlačic. Po končanem delu mora biti vsa zaščitna oprema primerno očiščena.

MONG

Ker orodje pogosto še vsebuje dlačice, se ga shrani v vreče in prijema samo z uporabo rokavic: "Ob pojavu zdravstvenih težav je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Če oseba postane posebej občutljiva, ne sme več odstranjevati gnezda sprevodnega prelca."

Borov prelec | Avtor: Bralka Bralka

anja.scuka@zurnal24.si