Zdravje > Eko kotiček
1420 ogledov

Vse kar morate vedeti o nevarnih dlačicah

pinijev sprevodni prelec Profimedias
Ni nevaren le stik z gosenico borovega prelca, dlačice nosi tudi po zraku.

“V letošnjem letu je opažena nekoliko povečana prisotnost zapredkov pinijevega sprevodnega prelca na boru v Slovenskem Primorju,” pravi višja koordinatorka za področje gozdarstva na Zavodu za gozdove Slovenije Marija Kolšek.

Pojasnjuje, da je povečana prisotnost ponavadi povezana z nadpovprečno toplimi in suhimi poletji. Problem po njenih besedah predstavljajo zapredki v urbanem okolju ter na drugih bolj obiskanih območjih v naravnem okolju.

Pojavijo se izpuščaji

Kot smo pisali, so gosenice borovega prelca lahko usodne za psa, nevarne pa so lahko tudi za ljudi. Pri tem je reba opozoriti, da ni strupen le stik z živo gosenico, strupene so dlačice, ki jih lahko raznaša tudi veter.

“Občasno se v ambulantah pojavljajo otroci, ki imajo težave zaradi kontakta z gosenicami borovega prelca. Težave nastopijo, ko pridejo otroci v neposreden kontakt z dlačicami gosenice ko se dotaknejo živali ali pa ko veter raznaša dlačice,” pojasnjuje primarij v Zdravstvenem domu Nova Gorica Lilijana Besednjak-Kocijančič.  

Pravi, da dlačice vsebujejo histamin, proteaze, serotonin in snov, ki direktno deluje na mastocite in sproži njihovo degranulacijo, kar ima za posledico alergijsko reakcijo. Koža je otečena, pordela, na njej se v eni do dvanajstih urah pojavijo tri do pet milimetrov veliki izpuščaji rdečkaste barve. So nad nivojem kože in so zelo srbeči. V dveh do štirih dnevih iz njih nastane rjavkasta pega, ki izgine v dveh tednih.

Pojasnjuje, da so hujše alergijske reakcije izjemno redke. Zdravljenje je hlajenje in uporaba sredstev proti srbenju, sistemski antihistaminiki pa so po besedah Lilijane Besednjak-Kocijančič običajno neuspešni.

“Ob vetru lahko delci zaidejo v oko in povzročijo lokalno vnetje. Ob vdihavanju se lahko pojavi oteženo dihanje, kašelj, dušenje, piskanje v pljučih, astmi podoben napad. Zdravimo z olajševalci in po potrebi z antihistaminiki,” opisuje.

Dodaja, da večinoma simptomi spontano izzvenijo: “Starši naj otroka opazujejo, ob težjem poteku naj se posvetujejo z osebnim zdravnikom. Predvsem naj se v spomladanskih mesecih izogibajo področij, kjer so gosenice.”

“Dlačice lahko potujejo po zraku in dražijo dihala in oči, pri večini ljudi zdravstveni problemi ne nastopijo ali le v blažji obliki,” pravi Marija Kolšek, in dodja, da se ekstremne reakcije pojavljajo v nizkem deležu izpostavljenih, ampak občutljivost lahko zelo hitro naraste pri naslednji izpostavljenosti. Najbolj občutljiva populacija so po njenih besedah otroci in starejši ljudje.

Dlačice bodo še prisotne

“V tem obdobju se gosenice spuščajo na tla, kjer se bodo zabubile, zato sprevodov gosenic prelcev ne bo več,” pojasnjuje Marija Kolšek. Opozarja pa, da bodo dlačice v okolici gnezd še vedno prisotne, zato tudi v naslednjih mesecih pri bolj občutljivih posameznikih še lahko pride do alergičnih reakcij.

Svetuje, da se bolj občutljivi posamezniki izogibajo predelom z večjo prisotnostjo gnezd pinijevega sprevodnega prelca. V kolikor živijo v bližini borov z gnezdi, je priporočljivo, da poskrbijo, da se gnezda ustrezno odstrani in uniči.

Ljudje naj se ne dotikajo gosenic in njihovih zapredkov. “Bolj občutljivi ljudje, ki se gibljejo v bližin dreves, napadenih z gosenicami, naj si zavarujejo kožo z dolgimi rokavi in hlačami ter dihala in oči,” svetuje.

Gosenice pa v Sloveniji niso nobena novost: “pinijev sprevodni prelec je domača vrsta v Mediteranu. Na Kras se je razširil na prehodu iz 19. v 20. stoletje iz Furlanije.”

V Sloveniji je prisoten na borih v Slovenskem Primorju, njegova prisotnost v drugih delih Slovenije je izjemna.

Nastala tudi stran za pasje skrbnike

Letos je zaradi večjega števila prizadetih psov, ki so pristali pri veterinarju, na Faceboku nastal tudi skupina Gosenice borovega prelca – GORIŠKA REGIJA, kjer se skrbniki psov med sabo opozarjajo, kje so videli gosenice.

Ko pride pes v stik s strupenimi dlačicami, lahko brez veterinarske pomoči tudi umre zaradi zadušitve. Dlačice, ki pridejo v ustno votlino pa povzročijo postopno odmiranje tkiva, kužkom lahko zaradi tega odmre del jezika. Pri tem ni nujno, da pes poliže živo gosenico, v stik z dlačicami lahko pride na živali ali na tleh. 

 

Mindestens der bläulich verfärbte Bereich der Zunge wird wahrscheinlich absterben und damit verloren gehen. Foto mit freundlicher Genehmigung von Kollegin Romaine Werlen, Glis, Schweiz.

Posted by Kleintierpraxis Ralph Rückert on Wednesday, March 23, 2016

Skrbniki opisujejo primere, ko je prišel pes v stik z dlačicami ob hranjenju s travo, eden od skrbnikov je imel alergijsko reakcijo po roki, ko je psu metal palico, ki jo je pobral s tal … Zato je najbolje, da se tudi skrbniki psov izogibajo predelov, kjer so nevarne gosenice, tam naj psi ne ovohavajo tal in naj se ne igrajo …

Preberite še 

Pozor: čas gosenic borovega prelca

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • glicinija 11:30 04.april 2016.

    videl na borovcih na serpentinah na Kladjah

  • glicinija 11:29 04.april 2016.

    pred leti sem gledal po TV kako to rešujejo v Španiji, uničevanje gnezdišča na boru še preden začnejo potovati, zavedajo se velike nevarnosti, kajti bili so v "skafandrih"