Magazin > VIP
249 ogledov

Miša bo inzulin jemala do poroda

Miša Margan
1/2
Natalija Jelušič Babič
Voditeljica in sanjska ženska Miša Margan ima v nosečnosti težave s povišanim krvnim sladkorjem.

Miša Margan je že kmalu v nosečnosti izvedela, da ima povišan krvni sladkor. Ker se je vrsto let ukvarjala s športom, plesala balet, redno telovadila, hodila na fitnes in se zdravo prehranjevala in nikoli imela težav s kilogrami, je bila sprva zelo začudena. Zato so vzrok iskali v družini, kjer imajo sladkorno bolezen, je povedala.

Tekom zadnjih pregledov pa se je stanje še poslabšalo. "Najprej sem mislila, da bomo lahko uravnavali z dieto, pa ni šlo. Malo je pogojeno z dednostjo v družini. Telo je kljub strogi dieti še vedno proizvajajo preveč sladkorja, plod pa je začel črpati moje zaloge. Tako smo prešli na inzulin, kar bo sedaj pestro," je povedala.

"Igle sploh ne čutim"

Jemati bo morala inzulin, in to do konca nosečnosti. Na dan si mora dati dva odmerka, zjutraj in zvečer, in sicer v stegno. Trebuh razumljivo ne pride v poštev. "Iglice so zelo tanke in se pika sploh ne čuti. Dajem si v stegno. Ker si ga v trebuh ne morem, je stegno najbolj optimalno mesto. Zraven pa je treba še vedno paziti na prehrano." Zdravnik ji je rekel, da je, glede na to, da se sladkor v nosečnosti zvišuje, verjetnost, da bi s jemanjem inzulina prekinila, majhna. "Na naslednjem pregledu pa bom videla, če bo treba dozo zvišati ali zmanjšati."

Če se pregreši, mora sladkor zbiti z aktivnostjo

Ker mora biti kljub jemanju inzulina na strogi dieti, bo najbolj pogrešala hitro prehrano. "Glede na to, da sem se ukvarjala s športom in zdravo jedla, sem se kdaj pregrešila. Sedaj mi je najbolj grozno, ko grem v trgovino in vidim vse te sladkarije, ko bi si kar vse kupila. Prej pa tega nikoli nisem gledala," pravi nosečnica, ki prizna, da se kdaj tudi pregreši. A po sladki pregrehi naj bi si sladkor v krvi zbila že z rahlo športno aktivnostjo, kot je recimo hoja.

Poleg slabosti, ki je bila precej huda v prvih mesecih, se sedaj počuti v redu. "Edino v urinu so slabe vrednosti, ko se že vidi, da so povišani ketoni ter da otrok črpa zaloge. Kar pa ni prav, ker nosečnica ne sme stradati.“

Spola še ne ve, pridno pa zbira imena

Miša in njen izbranec Gorazd še nista izvedela spola otroka. Pri vsakem pregledu je namreč pokazalo drugače, tako da nestrpno čakata na morfologijo, kjer bosta spol zagotovo izvedela. Kljub temu pa že zbirata imeni za oba spola. "Težko se je odločiti. Rada bi lepo ime, bolj slovensko, da ne bi bilo havajsko. Zelo je težko najti. Izbor imava, vsak teden pa še dodava kakšno ime."

Miši, ki bo rodila septembra, se nosečniški trebušček že dobro pozna, čeprav sama pravi, da tisti, ki ne vedo, da je noseča, trebuščka ne opazijo.

Komentarjev 1
  • pikijakob 18:23 30.marec 2013.

    pa kaj ste blesovi s tem cukrom pa insulinom?