Svet
20 ogledov

Množični protesti po umoru Nemcova

Množični protesti po umoru Nemcova
1/13
EPA
Na plakatih je mogoče prebrati napise "Boril se je za Rusijo", "Umrl je za prihodnost Rusije", "Ne bojim se" in "Bojim se - kdo je naslednji?".

Več deset tisoč ljudi, po navedbah organizatorjev celo več kot 70.000, se je danes zbralo v središču Moskve na shodu v spomin na opozicijskega politika Borisa Nemcova, ki je bil v petek ustreljen na ulicah ruske prestolnice. Današnji shod poteka namesto sprva predvidenega zborovanja opozicije proti politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Nemcov, eden najvidnejših ruskih opozicijskih voditeljev in oster kritik Putina, bi moral danes voditi zborovanje opozicije, a namesto tega njegovi podporniki danes korakajo v njegov spomin.

70 tisoč ljudi

"Verjamemo, da je prišlo več kot 70.000 ljudi," je povedal eden od organizatorjev Aleksander Riklin. Kot je dodal, mnogi ljudje še prihajajo iz podzemne železnice. Policija je število udeležencev shoda ocenila na 16.000.

Moskovske oblasti so sicer dovolile žalno zborovanje z do največ 50.000 udeleženci. Te bo pot skozi središče Moskve vodila tudi prek mostu v bližini Kremlja, na katerem so neznani napadalci v petek pozno zvečer streljali na 55-letnega Nemcova, ki je bil na poti domov.

Nemcov je bil ubit nekaj ur po tem, ko je pozval k udeležbi na shodu proti vladni politiki in vojni v Ukrajini.

"Umrl za Rusijo"

Ljudje vseh starosti so se z vrtnicami in nageljni v rokah zbrali na shodu, ki poteka ob okrepljeni navzočnosti varnostnih sil. Na plakatih je mogoče prebrati napise "Boril se je za Rusijo" in "Umrl je za prihodnost Rusije" kot tudi "Ne bojim se" in "Bojim se - kdo je naslednji?".

V drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg se je medtem zbralo kakih 2500 do 3000 ljudi, nekateri med njimi oviti v ukrajinske zastave.

Zahod je umor Nemcova ostro obsodil, Kremelj pa vidi v njem možnost provokacije, vendar pa je ruski predsednik Putin obljubil, da bodo storili vse, da bodo morilci Nemcova privedeni pred roko pravice.

Komentarjev 2