Svet
129 ogledov

Možganojeda ameba v vodovodu

Ameba Profimedias
Zdravstvene oblasti v Louisiani so v vodovodnem sistemu, ki oskrbuje več kot 12.000 ljudi, odkrile prisotnost izjemno nevarne "možganojede“ amebe.

Iz tega vodovodnega sistema se oskrbujejo mesta Reserve, Garyville in Mt. Airy. Naegleria fowleri  pri človeku povzroča primarni amebni meningoencefalitis. Ameba povzroči hudo vnetje možganov, razžiranje živčnega tkiva, kar pripelje do smrti v enem do dvanajstih dni po izpostavljenosti amebi. Bakterija najbolje uspeva v topli sladki vodi, najdemo jo lahko v rekah in jezerih. Do možganov potuje preko nosnih membran, s človeka na človeka se ne prenaša.

Za zdaj niso zaznali, da bi se dejansko kdo tudi okužil z bakterijo, poroča USA Today. Vodovodno podjetje bo bakterije uničilo s klorom, po dveh mesecih bodo opravili nove teste.  Voda je po zagotovilih oblasti ves ta čas ustrezna za pitje, opozarjajo pa, naj ne pustijo, da bi jim voda zašla v nos med  tuširanjem ali kopanjem.

Pogoste težave

To je že tretjič letos, da so v tej zvezni ameriški državni, odkrili prisotnost te amebe v vodovodnem sistemu. Lani je zaradi okužbe umrl otrok, leta 2011 pa dve odrasli osebi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.