Svet
13 ogledov

"Na delu je kozmična ruleta"

Meteoriti Shutterstock
Skupina nekdanjih astronavtov trdi, da se ne moremo kar na slepo vseskozi zanašati na srečo, da Zemlje ne bo zadel asteroid.

Nekaj nekdanjih Nasinih astronavtov se je zbralo v skupini Fundacija B612. Njihov cilj je jasen: preprečiti trčenje asteroida v Zemljo ali vsaj dovolj zgodaj napovedati trčenje.

"Trenutno ni nobenega zemljevida našega notranjega solarnega sistema, ki bi kazal pozicije in smeri asteroidov, ki bi lahko ogrozili Zemljo. Državljani Zemlje dejansko letijo po sončnem sistemu z zaprtimi očmi. Asteroidi so v preteklosti že trčili v Zemljo in bodo znova – če ne naredimo ničesar glede tega," so zapisali na spletni strani fundacije.

"Na delu je kozmična ruleta," je prepričan nekdanji astronavt Ed Lu: "Ne moremo se še naprej igrati in pričakovati, da bomo vsakič zmagali."

Sentinel bi rešil vse

Imajo seveda že pripravljeno rešitev, ki pa bo že na začetku stala 250 milijonov dolarjev, ki jih nameravajo zbrati.  S tem denarjem bi zgradili vesoljski teleskop, ki bi nosil ime Sentinel. Teleskop bi lahko nekaj let vnaprej zaznal vse, kar bi lahko trčilo ob Zemljo in uničilo življenje na njej.

Če bo šlo vse po načrtu, bi ga v vesolje izstrelili leta 2018, moral pa bi biti v bližini Venere, od kjer bi lahko zaznal tudi objekte, ki jih z Zemlje zaradi Sončeve svetlobe ni moč opaziti. Skupina je prepričana, da bi samo v mesecu dni Sentinel v roku šestih let in pol zaznal 98 odstotkov vseh potencialno nevarnih objektov, med tem ko je trenutno znan le en odstotek.

Vse podrobnosti projekta in nevarnosti, ki nam pretijo iz vesolja, bodo predstavili na tiskovni konferenci v torek.
 

https://b612foundation.org/
Komentarjev 1
  • s.i.k. 19:37 20.april 2014.

    .250 miljonov za Nekaj kar ni treba. Saj bomo sami..