Magazin
30 ogledov

Na severu so fantki pogostejši

Mali severnjak. Žurnal24 main
Ženske, ki živijo v hladnejših podnebnih pasovih, verjetneje rodijo fantke kot tiste iz tropov.

V povprečju se na svetu na 100 novorojenih deklic rodi 105 fantkov, toda ker so v otroštvu bolj izpostavljeni smrti zaradi bolezni, nesreč in podhranjenosti, se v poznejših letih njihovo število izenači. Še več fantkov pa se rodi v severnejših klimatskih pasovih, je ugotovila dr. Kristen Navara z University of Georgia (ZDA), ki je raziskala rojstno statistiko 202 držav med letoma 1997 in 2006.

Primerjala je število novorojenih punčk in fantkov glede na zemljepisno širino glavnega mesta, povprečno temperaturo in dolžino dneva. Izkazalo se je, da je v tropskih deželah 48,9 novorojenih otrok deklic, v severnejših deželah pa je bil ta odstotek 48,7 odstotka.

''Ta vzorec je močan ne glede na ogromne medcelinske razlike v življenjskem slogu in socioekonomskem statusu, kar kaže na geografski vpliv,''
je dejala dr. Navarova.
Glede na teorijo, da so fantki bolj ranljivi, naj bi bili tudi bolj izpostavljeni smrtnosti zaradi nižjih temperatur v hladnejših deželah, zato je narava poskrbela za ravnotežje z večjim številom fantkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.