Svet
13 ogledov

Na vzhodu Ukrajine skrajno napeto

Protesti v Ukrajini EPA
Rusija poziva Kijev, naj se izogne uporabi sile v vzhodni Ukrajini. Ultimat Kijeva se je iztekel.

Po tem ko se je ultimat Kijeva proruskim separatistom iztekel, o novem napadu na sedež ukrajinske policije poročajo z mesta Horlivka na vzhodu Ukrajine. Napad naj bi izvedla skupina najmanj stotih separatistov. Rok, ki ga je ukrajinski začasni predsednik Oleksander Turčinov dal separatistom za umik, se je že iztekel. 

Turčinov je izrazil podporo referendumu, na katerem bi odločali o tem, ali bi Ukrajina postala federacija, znotraj katere bi pretežno ruski predeli imeli večje pravice. Proruski separatisti zahtevajo bodisi večje pravice bodisi pridružitev Rusiji. 

Turčinov je predlagal, da bi referendum izvedli skupaj s predsedniškimi volitvami 25. maja. "Prepričan sem, da bo večina Ukrajincev podprla nerazdružljivo, neodvisno, demokratično in združeno Ukrajino. V to sem prepričan in mislim, da vsi prisotni delijo moje mnenje," je dejal Turčinov. 

"Morajo jim dati besedo"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da ni v ruskem interesu, da bi Ukrajina razpadla, a da si Moskva želi enake obravnave vseh državljanov s strani Kijeva. 

"Ne poznam podrobnosti referenduma, ki je bil naznanjen za 25. maj," je povedal Lavrov. "Dovolite vsakemu političnemu akterju in vsaki regiji brez izjeme, da izrazi svoje interese in na podlagi tega iščite skupni imenovalec. Tako bomo dobili ustavo, ki bo resnično združevala in zagotavljala interese ljudi," je še dodal. 

Rusija zanika, da stoji za nemiri

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih (ZN) Vitalij Čurkin, ki je v nedeljo zvečer zahteval sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta (VS) ZN, je zanikal obtožbe ZDA in drugih zahodnih držav, da je njegova država režiser zadnjih novih nemirov na vzhodu Ukrajine.

Čurkin je zahteval sejo VS ZN po tem, ko je ukrajinska vlada proruskim upornikom na vzhodu države dala ultimat, naj odložijo orožje, sicer jih bodo danes na silo odstranili iz zasedenih vladnih poslopij v šestih mestih. Čurkin je ponovil stare obtožbe Moskve o fašističnem prevzemu oblasti v Kijevu in izrazil upanje, da bodo zahodne sile vlado v Kijevu pozvale, naj odstopi od ultimata.

Čurkin je zatrdil, da je odgovornost za izognitev državljanski vojni v Ukrajini na strani zahodnih držav, ki nočejo videti pravih razlogov za dogajanje v Ukrajini in v vsem vidijo rusko roko. "Dovolj je bilo tega," je dejal Čurkin. Ukrajinski veleposlanik Jurij Sergejev mu je odgovoril, da v Ukrajini ne gre za nobeno državljansko vojno, ampak za umetno ustvarjeno krizo od zunaj.

Rusija ima na meji z Ukrajino več deset tisoč vojakov, kar vzbuja skrb o morebitni invaziji, podobno kot je to Rusija storila v primeru ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je prisvojila po na hitro sklicanem referendumu o neodvisnosti. "Glede vašega hipotetičnega vprašanja ... o morebitni vojaški intervenciji ne želim niti špekulirati. Ne vmešujemo se v ukrajinske zadeve," je bil odločen Lavrov in dodal, da "ni v ruskem interesu destabilitirati razmere v Ukrajini"

Zasedli poslopja lokalnih vlad

ZDA so tik pred začetkom zasedanja VS ZN izdale dokument, ki naj bi dokazoval, da je za poslabšanje položaja na vzhodu Ukrajine kriva Rusija. State Department je sporočil, da so oborožene proruske milice 12. aprila usklajeno zasedle vladna poslopja v šestih mestih: Donecku, Slavjansku, Krasnjem Limanu, Kramatorsku, Červonoamrijsku in Džukovki.

Posamezniki, oblečeni v neprebojne jopiče, kamuflažne uniforme z odstranjenimi oznakami in ruskim orožjem, so skušali podobno storiti še v drugih mestih, vendar jim ni uspelo. State Department trdi, da gre za enak scenarij, kot ga je Rusija uporabila februarja na Krimu. Ukrajinska vlada naj bi imela dokaze, da dogodke režirajo ruski obveščevalci. Eden od aretiranih oborožencev je priznal, da so ga najeli in plačali Rusi.

State Department omenja tudi nadlegovanje in preprečevanje dostopa neodvisnim medijem na vzhodu Ukrajine, kjer so oboroženci prevzeli nadzor. Neodvisne medije napadajo in nadlegujejo, proruskim novinarjem pa dostop omogočajo in jih izkoriščajo za širjenje propagande.

Komentarjev 1
  • siles 01:44 15.april 2014.

    da so ga najeli Rusi...ha, ha, ma kakšen lažnivec. Tejle ne bodo nikoli priznali kdo jih je zares plačal za take svinjarije.