Magazin > Odnosi in prosti čas
421 ogledov

Najpogostejši zapleti v prvem letu

oče, otrok, dojenček Žurnal24 main
Pri dojenčkih je najpogostejši prehlad, ki lahko vodi še v nekatere hujše bolezni in vnetja. V prvem letu otrokovega življenja je pogosto tudi srbeče vnetje kože.

"Prehlad je nedvomno najpogostejša virusna okužba zgornjih dihal pri dojenčku," pravi zdravnica Nina Majoranc na vprašanje, kateri zdarvstveni zapleti so najpogostejši v prvem letu dojenčkovega življenja. Opisuje, da se pri prehladu pojavi izcedek iz nosu ali zamašen nos, kašelj, slabši apetit, zaspanost in včasih povišana telesna temperatura, iz prehlada se lahko razvijejo tudi druge bolezni, kot so okužbe pljuč in vnetja srednjega ušesa. Akutno vnetje srednjega ušesa je po njenih besedah pri dojenčkih pogosta posledica prehlada, ker se izcedek iz nosu nabira v Evstahijevi cevi (to je hodnik, ki povezuje srednje uho z žrelom). V srednjem ušesu se začne nabirati tekočina, ki pritiska na bobnič in povzroča bolečino. Vnetje lahko spremlja visoka temperatura, otrok se slabo počuti in zavrača hrano.

Dojenčku tudi piska v pljučih

"Najpogostejša okužba spodnjih dihal v prvem letu starosti je bronhiolitis, ki je zlasti nevaren  za dojenčke do osmega tedna starosti. Gre za vnetje malih dihalnih poti v pljučih. V večini primerov ga povzroča respiratorni sincicijski virus (RSV), lahko tudi nekateri drugi virusi," pravi Nina Majoranc. Našteva, da so značilni simptomi suh kašelj, dojenčku piska v pljučih, diha težje in hitreje, pri tem se utruja in ima zaradi tega težave s hranjenjem in pitjem. Lahko ima tudi povišano telesno temperaturo. "Zlasti pri majhnih otrocih je pogosto potrebno zdravljenje v bolnišnici," opozarja in dodaja, da bolezen običajno nastane po okužbi, ki se jo dojenček naleze od starejših sorojencev ali tudi odraslih oseb, za katere pa ni nujno, da dajejo vtis, da so  hudo bolni.

Vnetje očesne veznice

Nina Majoranc pravi, da je posledica prehlada tudi vnetje očesne veznice (konjunktivitis), včasih pa se pojavi tudi kot samostojna bolezen. "Vnetje je nenevarno. Oko je rdeče, veke so otečene, otroka moti močna svetloba," opisuje. Bakterijski konjunktivitis, ki je močno nalezljiv, spremlja lepljiv rumeno zelen izcedek iz očesa, po njenih izkušnjah pa je ta včasih tako močan, da otrok zjutraj ne more odpreti očesa.

Srbeče vnetje kože

V obdobju dojenčka se lahko razvije atopijski dermatitis. Gre za kronično, srbeče vnetje zgornjih plasti kože, ki je zadnja leta v porastu. Vzrok bolezni je po besedah Nine Majoranc lahko alergija na hrano, pogosto pa gre za vpliv več dejavnikov in pravega vzroka ne moremo odkriti. Pojavi se rdeč, vlažen izpuščaj s krastami  na nekaterih delih telesa, ki tudi srbi. Iz vrhnjega sloja kože se izgublja velika količina vode, zato postane koža zelo suha, njena obrambna sposobnost pa se zmanjša. "Takšna koža je precej bolj dovzetna za  dodatno okužbo bodisi z bakterijami ali glivicami," je sklenila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.