Svet
22 ogledov

Domnevnega terorista brani kar pet odvetnikov

Copley Square Bostonski maraton Boston častna straža obletnica EPA
Na ameriškem sodišču se obeta večmesečno sojenje 1-letnemu Džoharju Carnajevu, obtoženemu za bombni napad na bostonskem maratonu aprila 2013.

Na zveznem sodišču v ameriškem Massachusetsu začenjajo sodni proces proti 21-letnemu Džoharju Carnajevu, ki naj bi izvedel bombni napad na udeležence, tekače bostonskega maratona aprila 2013.

Grozi smrtna kazen

Carnajevu za ta napad, v katerem so bili ubiti trije ljudje, 264 pa je bilo ranjenih, grozi smrtna kazen. Napad naj bi izpeljal ob pomoči brata Tamerlana. Na cilju maratona naj bi brata, ki sta sicer po narodnosti čečena in pripadnika muslimanske vere, nastavila dve doma izdelani bombi. Takoj po eksploziji naj bi se vrnila domov in normalno živela dalje, dokler ni FBI nekaj dni kasneje objavil njunih fotografij.

Tedaj sta začela bežati pred policijo, ki jima je bila za petami in pri tem ubila policista. Na koncu so ju policisti sicer obkolili, a se je med njimi vnel je strelski obračun. Tamerlan je bil ob tem ubit, Džohar pa ranjen, a je preživel.

Brat naj bi bil vsega kriv

Tožilstvo jima očita, da sta bombi izdelala s pomočjo navodil teroristične mreže Al Kaida, objavljenimi v reviji Inspire v angleškem jeziku.

Džohar se brani, da je nedolžen. Njegovi odvetniki naj bi skušali krivdo oziroma odgovornost prevaliti na njegovega starejšega brata, ki ga je policija do tedaj že obravnavala in spremljala kot domnevnega islamskega skrajneža.

Carnajeva sta skupaj z družino iz Dagestana v Združene države Amerike (ZDA) prišla leta 2002, leta 2012 pa sta dobila ameriško državljanstvo.

Pet odvetnikov

Sojenje bi se moralo sprva začeti 3. novembra lani, a so ga preložili. Obramba je skušala nato doseči ponovno preložitev in tudi prestavitev sojenja iz Bostona, a je sodnik pred dnevi obe zahtevi zavrnil. Carnajeva sicer zastopa kar pet odvetnikov, med njimi Judy Clarke, ki naj bi doslej že nekajkrat zastopala posameznike, ki jim je grozila smrtna kazen.

Sojenje naj bi trajalo več mesecev. V ZDA vlada za sojenje veliko zanimanje. Predhodne obravnave so spremljali protesti tako zagovornikov napadalca kot tistih, ki zanj terjajo najstrožjo kazen.

 

 

Komentarjev 2
  • Janez_53 11:07 05.januar 2015.

    Ko bi avtor prispevka vsaj prebral svoj izdelek, preden ga objavi! Potem v podnaslovu zagotovo ne bi pisalo, da je Džohar Carnajev star ENO LETO!!!

  • Papaja Popi 08:27 05.januar 2015.

    Upajmo, da ga scvrejo.