Svet
14 ogledov

Tisoči na cesti, v Sloveniji pa strah

Protesti v Carigradu
1/7
Reuters
Na praznik dela danes po svetu sindikati pripravljajo številne demonstracije, na katerih opozarjajo na pravice delavcev in njihove kršitve. Posebej napeto je v Carigradu, kjer je že prišlo do spopadov med policijo in protestniki.

V Carigradu na napovedanih protestih za varnost skrbi 40.000 policistov; protesti na trgu Taksim v središču mesta so oblasti sicer prepovedale. Protestnikom so predlagali druge, bolj odročne kraje v mestu za pripravo shodov, a so to zavrnili.

Kljub prepovedi so se protestniki zbrali v središču mesta, kjer je že prišlo do spopada s policijo. Demonstranti so policiste obmetavali z granitnimi kockami in steklenicami, celo z molotovkami, policisti pa so odgovorili s solzivcem in vodnimi topovi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turške oblasti pod vodstvom premiera Reccepa Tayyipa Erdogana so se sicer na morebitne izgrede pripravile in močno okrepile policijsko prisotnost v Carigradu. Na območju je kar 40.000 policistov, ki naj bi poskrbeli za red in uveljavitev prepovedi protestov na trgu Taksim v središču mesta.

Protesti tudi drugje po svetu

Ob današnjem prazniku dela se je medtem v Moskvi več kot 100.000 ljudi udeležilo tradicionalnega zborovanja sindikatov. Shod prvič od razpada Sovjetske zveze leta 1991 poteka na Rdečem trgu blizu Kremlja in kaže predvsem na okrepljeno domoljubje po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V japonski prestolnici Tokio protestira 27 tisoč ljudi, ki zahtevajo višje plače in takojšnje reševanje težave pomanjkanja delovnih mest.

V Sloveniji pa strah

V luči protestov po svetu, kjer tisoči protestirajo za ohranitev delavskih pravic, smo se za komentar obrnili na Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, ki je na obeležitev 1. maja povabil na Rožnik. Tam je Goran Lukič, izvršni sekretar za politiko zaposlovanja in migracije, sinoči izpostavil, da se bo boj za delavske pravice v Slovenji nadaljeval.

Glede na agresivnejše bojevanja za pravice delavcev Lukič izpostavi, da je v Sloveniji žal vse več delavcev ujetih v strah. "Bojijo se, da bi jih delodajalci - če bi preveč izpostavljali svoje pravice - odslovili. V Sloveniji je strah žal dejstvo," meni in pri tem še enkrat poudari, da se je potrebno organizirati, stopiti v sindikat in začeti premikati stvari. "Sindikat bo lahko agresivneje nastopil takrat, ko se bodo tudi delavci upali izpostaviti in opozoriti na svoje pravice," zaključi Lukič. 

Komentarjev 14
  • mia 09:20 02.maj 2014.

    časom primernejše so vstaje in ne praznovanja.

  • mph 18:41 01.maj 2014.

    @Reganček, tvoja ameriška zalega je bila VZROK med drugim sploh nastanku komunizma oz. levega gibanja ... Brez vas črnih (če bi bili vsaj malo sivi), ne bi verjetno niti bilo potrebe. Edina bodočnost za NE-kapitalistični vrh je lahko samo v ...prikaži več socializmu. Preden pa pridemo do komunizma (pa ne mi zdaj ti beda od človeka tukaj Stalina, Enverja, Kima... in podobne noter), ki je v bistvu vrh evolucije, pa se bo verjetno človek iztrebil.

  • sprehajalec 18:12 01.maj 2014.

    Pri nas do demonstracij ne more priti, ker je oblast "delavska" in v svojih rokah drži 80% ekonomije ter obsežen Javni sektor. Ne moreš menda demonstrirati sam proti sebi.