Svet
58 ogledov

Kako iskati nevidne Tibetance?

Tibet, Kitajska Žurnal24 main
Po uničujočem potresu se nepalske oblasti sprašujejo, kako rešiti Tibetance, ilegalne pribežnike s Kitajske? Mnogi od njih uradno sploh ne obstajajo, tako da v Nepalu sploh ne vedo, koliko jih je. Nepal se boji Kitajske.

"Ne vemo,  koliko ljudi je preživelo. Nobene reševalne misije ni v takih izoliranih območjih," je povedala Carla Teixeira Alvares Kaspar, predstavnica Dolma Charity fund ( DCF), nevladne organizacije, ki skrbi za Tibetance v Nepalu.

 

Tibetanci s Himalaje ne obstajajo

Vse od  leta 1959, ko je Kitajska zavzela planoto Tibet v Himalaji, trume Tibetancev ilegalno prehajajo čez mejo med Nepalom in Tibetom. Redki se zatečejo v begunsko taborišče v bližini Katmanduja. Večina jih zbeži preko odprte meje v Indijo, ali se naselijo v odročne vasice pod Himalajo. Večina prebivalcev teh vasi je sicer druga generacija Tibetancev, vendar še vedno nimajo dokumentov, zato za Nepal uradno ne obstajajo. Nepalske oblasti pri iskanju preživelih sploh ne vedo, o kolikšnem številu pogrešanih govoriti in kje jih iskati.

Gyaincain Norbu je dejal,da Tibetanci človeškega dostojanstva in svobode ne bodo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tibet se boji Kitajske

Po pisanju BBC- ja Nepal tega vprašanja, zaradi močne zaveznice in vlagateljice Kitajske, v javnosti niti noče nečeti.. 


 

 

Tudi razmere v begunskem taborišču v Dhunche, v dolini v bližini Katmanduja, od koder so dobivali elektriko in vodo, so katastrofalne, saj jim primanjkuje vode, pripoveduje predstavnica (DCF): "Otroke imamo tam. Tam je samo ena pipa, po kateri teče voda z gora, če je to prekinjeno nimajo ničesar. Bolezni se bodo hitro širile."

"Čez mesec ali dva pridejo monsuni. Ne pričakujem, da jim bo uspelo obnoviti elektriko ali komunikacije ali vsaj minimalnih cestnih povezav. Vse se ustavi pri monsunih," je dejala Carla Kaspar. 

 

,

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.