Svet
38 ogledov

Nevarnost izbruha islandskega vulkana

Po izbruhu vulkana Eyjafjallajökull je bil vpeljan sistem, ki omogoča identifika Žurnal24 main
Na Islandiji so začeli evakuacijo ljudi iz bližine največjega tamkajšnjega vulkana, izdali so tudi opozorilo za zračni promet.

Islandska civilna zaščita je evakuirala stanovalce in turiste z območja vulkana Bardarbunga, za katerega znanstveniki ne izključujejo možnosti erupcije v prihodnjih dneh. Oblasti so že v ponedeljek na pripravljenost opozorile tamkajšnje letalske družbe; povečano seizmično aktivnost, zaradi katere bi lahko prišlo do izbruha, spremljajo že od sobote naprej.

V primeru, da bo vulkan Bardarbunga izbruhnil, ocenjujejo, da bo vulkanski pepel če že ne onemogočil pa vsaj močno otežil letalski promet na severu Evrope in severu Atlantika. Veliko škodo bi lahko utrpela vsa Islandija, saj bi izbruh stalil led in povzročil velike poplave.

Erupcija vulkana Eyjafjallajoekull je leta 2010 povzročila hude težave v letalskem prometu; v mesecu dni je bilo odpovedanih več kot 100 tisoč letov, potovanje je bilo onemogočeno več kot osmim milijonom potnikov. Gospodarska škoda je bila milijonska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.