Svet
122 ogledov

Nevihta jim je udarila celo po telefonu

Poplave na Hrvaškem 24sata.hr
Hrvaški Jadran je dobesedno zalila nevihta. Padlo je do 50 litrov dežja, morje je poplavilo obalo.

Predele hrvaškega Jadrana je v ponedeljek proti večeru zajelo silovito neurje, nevihta z močnim dežjem, ponekod je padala celo toča. Najhuje je bilo v Pakoštanih, Biogradu in kraju Sveti Filip i Jakov v okolici Zadra, kjer je zaradi obilnega deževja voda zalivala dvorišča hiš in ostalih objektov, poplavilo je tudi nekaj kleti v teh objektih. 

Tamkajšnji gasilci so posledice odstranjevali praktično vso noč. Največ dela so imeli z izčrpavanjem vode iz zalitih objektov in odstranjevanjem vozil, ki so obstala na poplavljenih cestah.

Motena oskrba z elektriko 

Težave je povzročalo tudi močno naraslo morje, ki je zalivalo obalo. Višina morje je ponekod narasla za celo več kot en meter. Poškodovanih pa je bilo okoli 25 plovil. V Pakoštanih je naraslo morje poplavilo tudi nekaj gostinskih lokalov neposredno ob tamkajšnji obali.

Zaradi močnega bliskanja in udarov strele so bile občasno tam prekinjene celo telefonske linije, motena je bila tudi oskrba z elektriko. V noči iz ponedeljka na torek, približno okoli dveh zjutraj, se je to neurje preselilo proti Splitu in okolici. Vremenski ciklon je močno ohladil ozračje. Zjutraj so na območjih, ki jih je prešla silovita nevihta, izmerili med 6,9° C in največ 16,6° C, poročajo na hrvaški Agenciji za meteorologijo in okolje. 

 

Komentarjev 1
  • gamarac 17:42 22.julij 2014.

    https://www.1ka.si/a/43295