Svet
16 ogledov

Nizozemsko sodišče prepovedalo ponujanje prevozov

Uber app EPA
Nizozemsko sodišče je danes prepovedalo priljubljeno aplikacijo Uberpop, ki neprofesionalnim voznikom omogoča, da se prek mobilnega telefona registrirajo in ponujajo vožnje s svojim avtomobilom po ceni, ki je za polovico nižja od uradnih taksijev.

"Vozniki, ki za plačilo brez licence prevažajo ljudi, kršijo zakon," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP presodilo sodišče v Haagu. Če bodo s prakso nadaljevali, lahko Uber doleti do 100.000 evrov kazni, voznike pa do največ 40.000 evrov.

V Uberju so ogorčeni in že napovedujejo, da bodo še naprej ponujali aplikacijo Uberpop, le eno od storitev v njihovi ponudbi. Današnja odločitev "je preprosto prvi korak v dolgo trajajoči sodni bitki", so povedali v družbi s sedežem v San Franciscu.

Služi, ali le ponuja delitev?

Nizozemska vlada je že septembra prepovedala Uber, ki se je na to odločitev pritožil. V Uberju pravijo, da ponujajo zgolj storitev delitve prevoza, a so sodniki danes soglašali z vlado, saj da Uber z vsako vožnjo zasluži 20 odstotkov cene.

Uber je aplikacijo Uberpop v Amsterdamu kot pilotni projekt zagnal med julijem in septembrom, prejšnji teden pa je storitev razširil na Haag in Rotterdam. Od leta 2009 se širi z nezadržno hitrostjo in je prisoten že v več kot 200 mestih v 45 državah.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 13:07 09.december 2014.

    Če podjetje na kakršen koli način dobiva procent od tako dogovorjenih prevozov , je to gospodarska dejavnost v katero so potem kot prevozniki vključeni tudi" amaterski šoferji" in je to siva ekonomija . Nobeno sodišče pa v nasprotnem primeru , ...prikaži več da to podjetje z organizacijo ne služi, ne more nobenemu človeku na tem svetu prepovedati, da prostovoljno natoči gorivo v rezervoar tujega avta !!!!

  • Skippy 22:42 08.december 2014.

    kako vsi sovražijo, ko imajo ljudje nekaj možnost dobiti ceneje. Naenkrat najdejo milijon razlogov, zakaj nekaj ne sme biti tako.