Svet
14 ogledov

Novo prelivanje krvi v Egiptu

egipt
1/2
Reuters
V egiptovskem mestu Port Said so danes potekali pogrebi nekaterih ubitih v sobotnih protestih, ki so bili povezani z obsodilno sodbo nogometnih huliganov. Pogrebnega protestnega pohoda se je udeležilo več tisoč Egipčanov.

Med njimi in policijo so sicer znova izbruhnili spopadi, v katerih naj bi umrli trije ljudje, 433 je bilo poškodovanih.

Pogrebni sprevod je popolnoma zaprl več ulic, tisti, ki so hodili za krstami, pa so po navedbah vzklikali: "Ljudje želijo zrušiti režim." Ob izbruhu spopadov s policijo je bilo slišati nekaj strelov, policisti pa so uporabili tudi solzivec. Protestniki so odgovorili z metanjem kamenja.

Žalovanje za 24 mrtvimi

Danes so sicer pokopali 24 že identificiranih žrtev sobotnega nasilja. To je izbruhnilo, ko je sodišče v Kairu na smrtno kazen obsodilo 21 nogometnih huliganov, ki jih je obtožnica bremenila povzročitve smrti 74 navijačev na stadionu v Port Saidu februarja lani. Skupno je v soboto življenje izgubilo 31 ljudi.

V primeru lanskoletnega nasilja na stadionu je obtoženih 73 ljudi. Sodišče bo o usodi preostalih 52 odločilo 9. marca.

V Egiptu pa se nasilje s tem nadaljuje že tretji zaporedni dan. V petek je ob drugi obletnici začetka množičnih protestov proti nekdanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku v več mestih prišlo do spopadov protestnikov s policijo. Poškodovanih je bilo več kot 450 ljudi, devet pa je bilo ubitih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.