Svet
16 ogledov

Novo Zelandijo stresel močan potres

potres seizmograf Žurnal24 main
Novozelandsko otočje Kermadec je stresel potres z magnitudo 7,8. Oblasti so izdale opozorilo pred cunamiji.

Po podatkih ameriškega inštituta za opazovanje potresov USGS je bil epicenter potresa 211 kilometrov vzhodno od otoka Raoul, ki je del otočja Kermadec. V globino je meril le 48 kilometrov.

Pacifiški center za opazovanje cunamijev je že izdal opozorilo pred cunamiji.

"Višina morske vode kaže, da se je cunami razvil. Slednji lahko povzroči škodo na obalah, ki so v bližini epicentra potresa," so sporočili z omenjenega centra. Po njihovih podatkih se je ob otoku Raoul razvil cunami, ki je visok med 68 in 84 centimetrov.

Cunami bi lahko v dveh urah dosegel East Cape in v treh Auckland. Novozelandski radio medtem poroča, da opozorilo pred cunamiji velja za severovzhodno obalo države.

Odročno in bolj ali manj neposeljeno – z izjemo vremenske postaje in nekaj prenočišč za raziskovalce – otočje Kermadec se sicer nahaja v južnem Pacifiku, slabih tisoč kilometrov severovzhodno od Severnega otoka Nove Zelandije in prav toliko jugozahodno od Tonge.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.