Svet
25 ogledov

NYT: Dušan Mramor je tisti, ki je hotel začasni izstop Grčije

Finančni minister Dušan Mramor in Wolfgang Schaeuble EPA/OLIVIER HOSLET
Ne le, da naj bi Slovenija podpirala nemške načrte okoli izstopa Grčije iz evro območja, ampak naj bi jih po navedbah ameriškega The New York Timesa celo predlagala.

Da je Nemčija oziroma nemški finančni minister Wolfgang Schäuble tisti, ki narekuje diktat pogajanjem evropskih posojilodajalk in Grčije, se je govorilo že dolgo. A The New York Times zdaj navaja, da je nemškemu ministru ideje podajal tudi slovenski finančni minister Dušan Mramor. Prav Mramor naj bi bil tisti, ki je prvi predlagal načrt, da bi Grčijo prisilili v začasen izstop iz evro območja. Grško levo vlado pa naj bi Mramor po navajanju The New York Timesa primerjal z jugoslovanskimi komunisti.

Ideja o grškem začasnem izstopu iz evro območja za pet let se je v javnosti kot resna možnost pojavila šele zadnji konec tedna, pred je bil po maratonskih pogajanjih sklenjen dogovor o začetku pogajanj o tretjem programu pomoči. Že takrat pa se je govorilo, da je bila Slovenija v jedru držav, ki so nemški načrt podpirale.

MF: Mramor je o tem govoril že aprila

Da je Mramor načrt B za Grčijo omenjal že pred nekaj meseci, potrjujejo tudi na ministrstvu za finance, kjer so nam pojasnili, da je minister "že po zasedanju v Rigi v mesecu aprilu javno pojasnjeval, da je v razpravi opozoril, da bi bilo smiselno imeti pripravljen tudi t. i. "plan B" za primer, če pogajanja z Grčijo ne bi bila uspešna".

Vse niti v rokah Schäubla

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis pa je v intervjuju za NewStatesman, ki je nastal po njegovem odstopu, povedal, da so sicer vse niti v evro skupini v rokah nemškega ministra: "Skupina deluje kot zelo dobro uglašen orkester in on je dirigent. Vse se se zgodi usklajeno. Zgodi se sicer, da kdaj orkester ni uglašen, a ga nato on uskladi in vrne nazaj v linijo."

Ob tem je še dodal, da Schäuble že od vsega začetka izpostavljal stališče, da se o programu, ki ga je sprejela že prejšnja vlada, ne bo pogajal. Za razliko od njega pa je nemška kanclerka Angela Merkel vseskozi zatrjevala grškemu predsedniku vlade Aleksisu Ciprasu, da bodo zagotovo našli dogovor, če bodo le naredili domačo nalogo.

Komentarjev 3