Svet
13 ogledov

Obama, Putin, Merkel in ostali na vrhu G20

Vrh G20
1/12
EPA
Avstralski Brisbane te dni gosti vrh največjih svetovnih gospodarstev; na srečanje so že prispeli Putin, Merklova, Cameron. Govora bo o številnih temah, tudi eboli. Domačini protestirajo.

Skupina G20 povezuje največja svetovna gospodarstva, ki skupaj predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine. Na srečanju naj bi podpisali strategijo, ki naj bi v prihodnjih petih letih zagotovila dve odstotni točki višjo rast svetovnega BDP od predvidene in zagotovila na milijone delovnih mest.

Voditelji držav bodo govorili tudi o ostalih aktualnih temah, med drugim eboli in ukrajinski krizi. V Avstraliji je še kako živ spomin na julijsko strmoglavljenje malezijskega letala nad Ukrajino, v katerem je umrlo 38 Avstralcev.

Vrh G20 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Pred vrhom srečanja se v Brisbanu sicer vrstijo protesti, predvsem zato, ker gostitelj, avstralski premier Tony Abott, na dnevni red srečanja ni uvrstil boja proti podnebnim spremembam. Med drugim so protestniki tudi nazorno zakopali glave v pesek, češ da tako ravnajo tudi odgovorni, ki si enostavno zatiskajo oči pred tovrstnimi težavami.

Za varnost na srečanju skrbi 6 tisoč policistov in vojakov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.