Svet
28 ogledov

Obetajo se umori prek spleta

Kiberkriminal Shutterstock
Že prihodnje leto naj bi se razrasel popolnoma nov način kriminalnih dejanj. Kiberkriminalci bodo moderne naprave izkoriščali celo za umor.

V minuli sezoni ameriške televizijske serije Homeland je bil eden od vrhuncev umor ameriškega podpredsednika, ki ga je Al Kaida spravila s sveta tako, da je prek spleta vdrla v njegov srčni spodbujevalnik in ga "sfrizirala", da je podpredsednik doživel infarkt.

Scenarij je očitno več kot realen, saj v družbi IID, specializirani za zaščito pred kiberkriminalom, napovedujejo pojav t. i. internetnih umorov s pomočjo vsakdanjih elektronskih naprav. Ameriška družba prav vdor v nastavitve srčnih spodbujevalnikov navaja kot enega tistih pojavov, ki bodo pri umorih prihodnosti vse pogostejši, poroča Fierce Mobile Government.

Med ostalimi možnostmi bodo še prevzem nadzora nad avtomobila prek internetne povezave, ki v postaja vse bolj razširjena, ali pa vdor v računalniško vodene medicinske naprave, ki bolnika ohranjajo pri življenju.

V IID opozarjajo, da bodo že prihodnje leto kriminalci imeli na razpolago še eno močno orožje, to je tehnologija NFC za medsebojno komuniciranje naprav, ki bo med drugim pametne telefone spremenila v digitalne denarnice, spletne banke ali avtomobilske ključe. Prav množičen pojav tehnologije NFC naj bi zelo razširila tudi kiberkriminal, saj bo vsak peti prodani telefon v prihodnjem letu že imel NFC tehnologijo, vsaj na začetku pa se obeta še veliko varnostnih lukenj v aplikacijah.

"To bo zlata jama za kiberkriminalce, saj smo že zaznali, da iščejo načine, kako bodo s pomočjo teh aplikacij pretakali denar v svoje žepe," opozarja podpredsednik IID Paul Ferguson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.