Svet
21 ogledov

Potrdili pristnost posnetka

James Foley Jonathan Pedneault/Facebook
Sunitski skrajneži Islamske države objavili posnetek z naslovom "Sporočilo Ameriki".

Posnetek naj bi dokazoval, da so ubili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, ki je pogrešan od leta 2012, poročal pa je z različnih konfliktnih območij na Bližnjem vzhodu.

Skrajneži trdijo, da je umor maščevanje Združenim državam Amerike zaradi zračnih napadov na Islamsko državo. Ob Foleyju, ki so mu obrili glavo in ga oblekli v oranžne pajace, kakršne nosijo zaporniki v Guantanamu, je videti zamaskiranega moškega z nožem. 

Objavili so fotografije še enega novinarja, katerega življenje je po njihovih trditvah odvisno od nadaljnjih korakov ZDA.

"Nikoli bolj ponosna"

Čeprav pristnosti posnetka še niso potrdili, je svoje sporočilo na Facebook strani Free James Foley (Osvobodite Jamesa Foleyja) objavila njegova mama, Diane Foley. "Nikoli še nismo bili tako ponosni na svojega sina Jima. Dal je svoje življenje, da bi svetu razkril trpljenje Sircev. Ugrabitelje pozivamo, naj ostalim ugrabljenim prizanesejo. Tako kot Jim, so tudi oni nedolžni. Nimajo nobenega vpliva na ameriško politiko v Iraku, Siriji ali kjerkoli drugje po svetu," je zapisala.

Ameriški predsednik Barack Obama sprva ni želel uradno komentirati posnetka. "Če je posnetek pristen, smo ogorčeni zaradi brutalnega umora nedolžnega ameriškega novinarja in izražamo najgloblje sožalje njegovi družini in prijateljem,“ je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše.

Posnetek vsebuje neposredno sporočilo za Obamo. "Obama je odobril vojaške operacije zoper Islamsko državo in ZDA potisnil na spolzko pot v novo vojno proti muslimanom," so zapisali v videu. Kurdi so namreč ob podpori Američanov skrajnežem zadali najhujši udarec, od kar so začeli pohod po severu Iraka.

Amerika vztraja

Ameriške oblasti so tekom dneva potrdile, da je posnetek obglavljenja novinarja pristen, je objavil GlobalPost, spletni portal, za katerega je delal pokojni novinar. Pristnost sta potrdila tudi FBI in Bela hiša.

Po potrditvi verodostojnosti posnetka je tega komentiral tudi ameriški predsednik: "To, kar smo videli, je brutalni umor Jima Foleya, ki je pretresel svet. Jim Foley je bil novinar, sin, brat, prijatelj. Poročal je s številnih bojišč. Ugrabljen je bil skoraj dve leti. Da bi ga ugrabitelji osvobodili, sta si močno prizadevala njegova starša. Njuno srce je zlomljeno, danes sem se pogovarjal z njima," je povedal Barack Obama.

"Njegovo življenje je bilo povsem nasprotno od morilčevih. Njegov umor je strahopetno dejanje nasilja. To so ljudje, ki ugrabljajo, posiljujejo, napadajo in ubijajo. Izvajajo genocid nad nedolžnimi ljudmi," je rekel Obama in poudaril, da za ekstremiste ISIS-a v 21. stoletju ni prostora.

Ameriški predsednik je še dodal, da bodo ZDA nadaljevale "tisto, kar morajo, da zaščitijo svoje državljane".

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 14:57 20.avgust 2014.

    Na džamijo enostavno imajo pravico. Niso vsi muslimani enaki, tako kot vsi Slovenci niso morilci svojih bivših partnerk. A glede podležev, ki so ubili novinarja, lahko rečem le, da se bodo dolgo opravičevali svojim, ko bo njihova "islamska država" razdejana ...prikaži večna bolj, kot bi nanjo padla ameriška atomska bomba.

  • MK 12:28 20.avgust 2014.

    mi pa gradimo džamijo, kjer se vse sranje začne