Svet
9 ogledov

Olajšali splavitve v Mississipiju

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Sodišče v New Orleansu je blokiralo zakon zvezne države Mississippi, po katerem so morali zdravniki, ki opravljajo splav, dobiti dovoljenje za opravljanje svojega dela v navadnih bolnišnicah. Ker tega niso dobili, so se klinike za splave zapirale.

Tričlanski senat prizivnega sodišča New Orleansu je razsodil, da je zakon v Mississipiju v nasprotju z ustavo, ker mora vsaka država zagotoviti vse ustavne pravice, vključno s pravico do splava.

Zakon sicer na papriju ohranja pravico do splava, dejansko pa jo skoraj povsem onemogoča. Zaradi zakona se je zaprlo več sicer redkih klinik, kjer je bilo moč opraviti splav. V Mississippiju tako deluje le še ena klinika za splave, in sicer v prestolnici Jackson, ki bo sedaj lahko ostala odprta.

Podobne zakone kot v Mississippiju so sprejeli še v nekaterih drugih državah, med drugim v Teksasu. V ZDA se splav opravlja le v posebnih specializiranih klinikah, zdravniki pa niso priljubljeni pri svojih kolegih in zato jim navadne bolnišnice redko dovolijo opravljanje dela v njihovih prostorih.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 09:34 30.julij 2014.

    Kaj , morda kakšen nov postopek v ladjedelnicah ?