Svet
18 ogledov

"Ne bomo se uklonili strahu in sovraštvu"

"Ne bomo se uklonili strahu ali sovraštvu," na osrednji žalni slovesnosti sporoča francoski predsednik.

"Francija joče. Vsem vam svečano obljubljam, da bomo storili vse, da uničimo vojsko fanatikov, ki je zagrešila ta zločin. Ljudje, ki so bili ubiti, so umrli, ker so predstavljali svobodo," so besede francoskega predsednika Francoisa Hollanda  izrečene danes v Parizu. 

V francoski prestolnici poteka osrednja žalna slovesnost za žrtve terorističnih napadov 13. novembra. V napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 130 ljudim 350 pa ranjenih. Sovesnosti v kompleksu Dom invalidov se udeležujejo povabljeni svojci žrtev in preživeli v napadih.

Slovesnost se je začela s francosko himno marseljezo, nadaljevala z minuto tišine in nato z znano balado belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela "Quand on n'a que l'amour" (Ko ne ostane nič razen ljubezni). Zatem so prebrali imena vseh žrtev, medtem ko so se na velikem platnu izmenjevale njihove fotografije.

"Ne bomo se uklonili strahu in sovraštvu"

"Tisti, ki so padli 13. novembra, utelešajo naše vrednote in naša naloga zdaj, bolj kot kadarkoli doslej, je, da jih naredimo žive. Ne bomo se uklonili ne strahu in ne sovraštvu," je dejal francoski predsednik.

Pariz, žalna slovesnost | Avtor: EPA EPA

Na napade bomo odgovarjali tako, da bomo peli, odhajali na koncerte in stadione, je zbranim dejal Hollande. Tisti, ki so izvedli napade v Parizu, so delovali v imenu "bolnih motivov in so izneverili svojega Boga." Večina žrtev je bila starih med 20 in 30 let, najmlajša oseba komaj 17, najstarejša pa 68. 

Pariz, žalna slovesnost | Avtor: EPA EPA

Hollande je rojake pozval, naj ob tej priložnosti na svojih domovih izobesijo francoske zastave in se tako znova spomnijo najhujšega terorističnega napada v zgodovini Francije.

Pariz, žalna slovesnost | Avtor: EPA EPA

Zastava je postala simbol upora po pariškem pokolu in jo je videti na vseh prizoriščih napadov - skupaj s svečami, cvetjem, fotografijami ubitih - in tudi na spletnih družbenih omrežjih, kot je Facebook, kjer so si številni uporabniki svoje profilne fotografije obarvali v rdeče-belo-modro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.