Pod streho > Nepremičnine
4221 ogledov

Za te legalizacije in uporabna dovoljenja odločba ustavnega sodišča ne velja

Starejša hiša
Ustavno sodišče je zadržalo 146. člen gradbenega zakona (GZ-1), ni pa zadržalo 117. člena prejšnjega gradbenega zakona, zato legalizacije in pridobivanje uporabnega dovoljenja po tem členu tečejo nemoteno, sporočajo z ministrstva.

V začetku decembra smo poročali o odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje 146. člena gradbenega zakona (GZ-1), dokler ne sprejme končne odločitve. Zadržanje tega člena pomeni, da velikega števila hiš vsaj začasno ni možno legalizirati, oziroma zanje pridobiti odločbe o objektu daljšega obstoja, posledično pa tudi uporabnega dovoljenja ne. Skladno z zakonom namreč za stavbe, ki dobijo odločbo objektu daljšega obstoja, velja tudi, da imajo uporabno dovoljenje. 

Na odločbo ustavnega sodišča se je zdaj odzvalo ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je pristojno za gradbeno zakonodajo, in sporočilo, da se „sklep o začasnem zadržanju izvrševanja določb se nanaša le na postopke v zvezi s 146. členom sedaj veljavnega GZ-1, kar pomeni, da postopki, vodeni po 117. členu prej veljavnega GZ, ki ureja enako materijo, tečejo nemoteno, ker izvrševanje tega člena ustavno sodišče ni zadržalo.“ 

Če se je morda kdo razveselil, da bo hišo lahko namesto po zadržanem 146. členu zdaj legaliziral po 117. členu prejšnjega gradbenega zakona, se je veselil prehitro. 

Ministrstvo namreč sporoča le, da po tem členu lahko tečejo in se tudi končajo le tisti postopki legalizacije in pridobitve uporabnega dovoljenja, ki so jih na upravnih enotah lastniki stavb sprožili po starem zakonu in skladno z njegovim 117. členom v času njegove veljavnosti in še niso zaključeni. 

Ni pa možno vlagati novih vlog na podlagi 117. člena, saj zakon ni več v uporabi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Facja 12:02 21.december 2023.

    Še pomnite tisto sodnico z Obale, kako je v nekaj letih, pod očni cele javnsoti, vseeno legalizirala vso svojo črno gradnjo...ob tistem primeru, mi je šla na bruhanje.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:04 21.december 2023.

    Ma koliko pravnih zadev in aktov,da se ti zmeša,in to samo zaradi enega štempla.Če si pa njihov,pa tega problema ni,mrš