Slovenija
197 ogledov

Policisti pri nekdanjem direktorju

Uros Rotnik Saša Despot
Hišne preiskave v zvezi s Teš6. Med dvema pridržanima neuradno tudi Uroš Rotnik. Tokrat kriminalistov ni zanimal Alstom, ampak premog.

Celjski kriminalisti zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Celje, Ljubljana in Murska Sobota. Pri tem so odvzeli prostost dvema 45-letnima moškima, doma iz območja Velenja in Ljubljane.

Po neuradnih podatkih naj bi bila pridržana nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik in Bogdan Pušnik, lastnik borznoposredniške hiše (BPH) Medvešek Pušnik in Rotnikov osebni prijatelj.

Gre za premog?

 

Oba bi lahko povezovalo več zgodb, vse pa vodijo v rudnik Velenje, v katerem je BPH prek satelitov eden od večjih manjšinskih lastnikov. Pušnikov brat (bivši nadzornik v BPH in dveh družbah lastnicah deležev v Premogovniku Velenje) Ivan Pušnik je denimo svetoval Gorenju pri nakupu indonezijskega premoga. Eden od načrtov, ki se je omenjal pred leti, je bil tudi, da bo velenjski lignit zaradi premajhne kalorične vrednosti za novi blok v Šoštanju treba mešati z indonezijskim premogom. Podatki o kakovosti in zalogah premoga so bili večkrat spremenjeni.

Poti vodijo tudi v Te-tol

 

Indonezijski premog je Gorenje dobavljalo Termoelektrarni-toplarni Ljubljana (Te-Tol), zanimivo pa je, da je Alstom Hrvaška prek Petra Kotarja in podjetja Sol Intercontinental prav tako poslovno sodeloval s Te-Tolom. Ko so junija lani preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili tri hišne preiskave v povezavi z gradnjo bloka 6, so se oglasili tudi pri Kotarju, ki naj bi imel odločilno vlogo pri izbiri Alstoma kot dobavitelja opreme za šesti blok.

"Preiskave potekajo zaradi sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Teša, med njimi tudi na projektu izgradnje bloka 6," je pojasnila Milena Tribulin s PU Celje. Kot je dodala, gre za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja, ponareditve oziroma uničenja poslovnih listin in poneverb.

Pušnika so kriminalisti kmalu izpustili iz pridržanja, Rotnik pa je po peturni hišni preiskavi in zaslišanju na policijski postaji ostal v pridržanju.

Sporna izbira Alstoma

Današnje preiskave pa niso prve v povezavi z gradnjo Teš 6. Junija lani so preiskovalci NPU opravili tri hišne preiskave, kriminalisti so bili tudi takrat na domu Rotnika.

Sporna naj bi bila odločitev za izbiro Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme. Rotnika so sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo, sam pa ves čas trdi, da pri projektu Teš 6 ni bilo nobenih nepravilnosti, niti korupcije, dokler je bila na čelu njegova ekipa.

Preiskava je takrat potekala tudi na domu pri nekdanjemu vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma.

Takrat so s policije sporočili, da sumijo, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Dražji in kasneje

Odgovorna oseba naročnika je po navedbah policije od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter v sredini leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

Cena projekta je vseskozi naraščala. Po zadnjih ocenah bo projekt stal 1,44 milijarde evrov, torej 137 milijonov več, kot je bilo predvideno. Poleg tega bo šesti blok končan pol leta kasneje.

Težave je povzročala tudi pridobitev 440 milijonov evrov težkega dolgoročnega posojila Evropske investicijske banke.

Komentarjev 8
  • joc2013 21:53 13.junij 2013.

    Po moje so se zmotili, ker v Pogledih Slovenije je povedal koliko je na TEŠ 6 prihranil. Kaj sedaj ne verjamejp več na besedo?

  • Šemefuky 20:16 13.junij 2013.

    Deluje pošten, sa je iz SLS. Forza Franza rdečelaska in Žerjal dudek nakldaški. Vse u 3PM.

  • JANEZON 18:26 13.junij 2013.

    Še den čudežni dečko ki na račun davkoplačevalcev in z podporo politike izvaja mega nerentabilne projekte.Verjetno je bil prevečkrat v Sharmu in misli da je faraon...........