Popotnik
35715 ogledov

Ta čudovita soteska s slapom in visečimi mostovi se nahaja le uro iz Ljubljane

soteska Čepa Profimedia
Soteska je skrbno skrita v najglobljem predelu avstrijskih Karavank.

Čeprav ima Slovenija obilico možnosti za enodnevne izlete, se občasno prileže tudi skok čez mejo. Za eno izmed najbolj priljubljenih koroških naravnih znamenitosti velja avstrijska soteska Čepa (Tscheppaschlucht), ki je od slovenske prestolnice oddaljena le uro vožnje in se nahaja blizu mejnega prehoda Ljubelj.

soteska Čepa | Avtor: Profimedia Profimedia
Soteska slovi po kristalno čisti vodi, številnih slapovih in slikoviti poti. Končna nagrada za popotnika, ki se prek visečih mostov in številnih lestev poda na urejeno pešpot, je slap Sopotniški šum, čez katerega je speljan Hudičev most. Zanimiva je tudi sama pot, ki traja uro ali uro in pol. Ta ponuja pogled na najrazličnejše rastlinske vrste, zvoke hudournika pa spomladi dopolnjujejo sveže vonjave dišečih cvetlic. Za pohod zadoščajo pohodniški čevlji in običajna športna oblačila, saj je pešpot dobro zavarovana z ograjo. 

Javorniško jezero pri nas Popotnik Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

Soteska je za obiskovalce odprta med 30. aprilom in 31. oktobrom. Odrasli bodo za obisk plačali deset evrov, študenti, upokojenci in člani pohodniških društev pa osem evrov. Evro manj bodo plačali otroci do 15. leta starosti, mlajši pa šest evrov. V soteski so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki.

soteska Čepa | Avtor: Profimedia Profimedia
Čepo sta na avstrijski strani Karavank sicer urezala potoka Borovnica in Žabnica. Izhodišče za raziskovanje je v bližini avstrijskega kraja Podljubelj (nemško Unterloibl) na nadmorski višini 600 metrov. Na izhodišču je plačljivo parkirišče, kjer lahko obiskovalci pustijo osebni avtomobil in se do vstopa v sotesko odpravijo peš. Na voljo je tudi avtobus, ki obiskovalce prepelje do vhoda oziroma lahko nanj sedejo, ko se vračajo do izhodišča. Vstopnica za obisk soteske že vključuje stroške avtobusa.

Izlet v Čepo je pisan na kožo vsem ljubiteljem adrenalina, saj je obiskovalcem na voljo tudi zipline, ki je del pustolovskega parka. Ta se nahaja v gozdu, še pred vhodom v sotesko, in je primeren tudi za naše najmlajše. Starejši od štirih let lahko pešpot v celoti prehodijo sami, zato je izlet idealen za družine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • papak 13:20 26.november 2023.

    Dajte raje našteti vse slovenske slapove, jih je veliko. Vsak bi moral obiskati vsakega vsaj 1x v življenju.

Sorodne novice