Popotnik
50648 ogledov

Ta pravljična vas je le nedaleč od nas

Slunj
1/2
Vedran Božičević
Svetovna turistična organizacija je hrvaško vas uvrstila med 54 najboljših turističnih vasi na svetu.

Hrvaška se turistom na vse pretege želi predstaviti kot celoletna destinacija, ki poleg prečudovitih plaž ponuja tudi prekrasno zaledje z marsikatero znamenitostjo, vredno obiska. K temu jim bo bržkone pripomogla nedavna razglasitev Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki je hrvaško vas Slunj uvrstila med 54 najboljših turističnih vasi na svetu.

Slunj | Avtor: Vedran Božičević Vedran Božičević

Mestna občina Slunj se je že odzvala z besedami, da gre za priznanje odličnosti vsem njenim prebivalcem. "To nagrado si delimo na 4224 delov, saj imamo toliko prebivalcev, ki so v zadnjih treh desetletjih, s skupnimi močmi obnovili naše lepo mesto po razdejanju v domovinski vojni," je dejala županja Slunja Mirjana Puškarić.

Gorski kotar prekrasno Popotnik Poznate to čudovito zeleno oazo celinske Hrvaške?

Kraji so bili izbrani so bili na podlagi natečaja, na katerega se je prijavilo skoraj 260 podeželskih destinacij z vsega sveta. Izmed vseh prijavljenih so jih 54, med njimi tudi Slunj, razglasili za najboljše, dodatnih 20 pa jih je bilo vključenih v program nadgradnje. To so vasi (ali manjša mesta na podeželju), ki se po kriterijih Svetovne turistične organizacije odlikujejo po negovanju podeželja, ohranjanju krajine, kulturne raznolikosti, lokalnih vrednot in kulinarične tradicije. 

Vasi so letos ocenjevali na več ključnih področjih, vključno z ohranjanjem kulturnih in naravnih virov, gospodarsko, socialno in okoljsko trajnostjo, razvojem turizma in integracijo vrednostne verige, upravljanjem turizma, infrastrukturo in povezljivostjo ter zdravjem in varnostjo.

Slunj | Avtor: Vedran Božičević Vedran Božičević
Svetovna turistična organizacija je pobudo za najboljše turistične vasi sprožila leta 2001 v okviru programa "Turizem za razvoj podeželja", ki spodbuja razvoj turizma na podeželskih območjih, se bori proti depopulaciji ter spodbuja inovacije in povezovanje vrednostne verige s trajnostnimi turističnimi praksami.

Modro jezero čudovito Popotnik Skriti biser Dalmacije, ki se ga resnično splača obiskati

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 19:23 06.november 2023.

    Imam točno 80 km do tja, kar je BDW manj kot do službe! Ko bom vpenziji, bom šel malo pogledat.

  • wondershroom 12:21 06.november 2023.

    isto je ; https://www.google.com/maps/@45.1217067,15.5885283,3a,75y,255.96h,83.03t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQueza9x8lyqLLrUhHL0srg!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu