Popotnik
33883 ogledov

Skriti biser Dalmacije, ki se ga resnično splača obiskati

Modro jezero Profimedia
Ker določeni kotički Hrvaške še vedno ostajajo nepoznani, so na Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji pripravili spisek znamenitosti, ki jih je vredno obiskati.

V enem izmed naših preteklih člankov smo odkrivali čudovito zaledje Zadra, v regijo znano po prekrasnih otokih, čarobni morski obali in skritih skalnatih sredozemskih ulicahv – Dalmacijo pa nas vodi tudi današnja zgodba. "A pustite, da vas preseneti druga plat Dalmacije, biser, ki se nežno skriva za gorami Biokovo, Dinara in Mosor, ter tvori naravno mejo med morskim in kopenskim delom te južne regije. Dobrodošli v Dalmatinsko zagoro! Mnogi ji pravijo tudi Zelena dnevna soba Splita," pišejo v Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji.

reka Zrmanja Prekrasno Popotnik Tudi to skrito oazo za hedoniste ponuja Hrvaška!

Po njihovih besedah je omenjena regija primerna za tiste, ki nenehno iščejo sveže priložnosti za aktivno odkrivanje novih destinacij. Zaradi bližine morju je postala priljubljena destinacija za počitnice in izlete, idealna za vse, ki se želijo odmakniti od najbolj prometnih turističnih točk in uživati v miru.

 

Bikovo

Kot prvo navedejo Biokovo – osupljivo gorsko verigo, ki elegantno ločuje modro Jadransko morje od zelene Dalmatinske zagore. Ta naravni prehod iz morja v gore je posebej znan po svojih vrhovih, ki ponujajo nepozabne panoramske poglede na Makarsko riviero in Zabiokovlje.

Bikovo | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne le, da je njegova geomorfologija fascinantna, tudi biološka raznolikost Biokova je vredna občudovanja. Ta izjemna biotska pestrost je privedla do tega, da je Biokovo od leta 1981 priznano kot zaščiten hrvaški naravni park, varuh edinstvenih življenjskih oblik in krajinskih značilnosti.

plaža Pasjača se strinjate? Popotnik Med najlepšimi tudi ta hrvaška plaža!

Biokovo Skywalk | Avtor: Profimedia Profimedia
Leta 2020 so v bližini odprli tudi razgledno točko Nebeško sprehajališče – Biokovo Skywalk, ki stoji na nadmorski višini 1228 metrov. Edinstvena atrakcija obiskovalcem omogoča, da z visoke perspektive opazujejo osupljivo pokrajino Dalmacije in občutijo njen neomajni čar.

Rdeče in modro jezero

Včasih je narava tista, ki ustvari najbolj osupljive kulise za naše pustolovščine. Ena takšnih čudežev se nahaja v majhnem mestu Imotski v Dalmatinski zagori, v senci mogočne planine Biokovo. Ta edinstven kotiček sveta je dom dveh naravnih fenomenov – Rdečega in Modrega jezera. Oba predstavljata posebno privlačnost, ki jo najdete le na nekaj mestih na svetu. Ta dva naravna bisera prpovedujeta zgodba o lepoti in moči narave, ki v svoji surovi obliki oblikuje nekaj resnično čarobnega.

Stubica popotnik Popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Modro jezero, ki se ponaša s 50 odtenki čarobne modrine, je prava vizualna poslastica. Njegove mirne vode, obdane s strmimi skalnimi stenami, nudijo priložnost za nepozabno plavanje. Prepustite se osvežujoči modrini, medtem ko vaš pogled zdrsne na bližnje skalnate obraze. 

Modro jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Le približno kilometer in pol stran od Modrega jezera leži njegova skrivnostna sestra – Rdeče jezero. Znan je po svoji mističnosti in globini, saj spada med najgloblja jezera v Evropi. Njegove obale oblikujejo rdeče skale, ki ustvarjajo kontrastno kuliso za temno modre vode. Te mistične skale delujejo mogočno kot, da želijo ohraniti to neverjetno lepoto, zato se v Rdečem jezeru ne boste mogli kopati. To pa ne pomeni, da ne boste uživali v njegovi edinstvenosti.

Rdeče jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Camino Imota

Svetovno znana romarska pot Camino je znana po svojih osupljivih pokrajinah, duhovni povezanosti in nepozabnih doživetjih. Po pridružitvi poti na otoku Krk v letu 2019 je tudi Imotska krajina postala del te izjemne mreže pohodniških poti. Camino Imota, 75-kilometrski odsek Camino Hrvaške, obiskovalcem ponuja priložnost, da raziskujejo spektakularno naravo Dalmatinske zagore in njeno bogato zgodovinsko dediščino.

Da bi pohodniki lažje načrtovali svojo pot, je na voljo mobilna aplikacija Camino Imota, ki je združljiva z Android in iOS operacijskimi sistemi. Aplikacija ponuja ne samo podrobnosti o sami poti, ampak tudi vrsto zanimivih informacij, ki bodo obogatile pohodniške izkušnje.

V zgolj treh dneh lahko pohodniki obiščejo njene znamenitosti, kot sta edinstvena katedrala na prostem in osupljivo Modro jezero ter spoznajo očarljive zgodbe in legende. Ta del Camina ponuja edinstven vpogled v duhovnost in zgodovino regije, hkrati pa ohranja svoj značaj kot naravno čudovit kraj za pohodnike.

1. del Popotnik "Sama, čisto sama? Kaj pa kače, divje svinje in šakali?"

Sinjska alka

Mesto Sinj je že več kot 300 let dom ene najbolj očarljivih in zgodovinsko pomembnih tradicij Hrvaške – viteških iger Sinjske alke. Ta nepozabna manifestacija, ki se odvija vsako leto prvi avgustovski vikend, je več kot le spektakel. Je del prepoznavne kulturne dediščine mesta in simbol njegove neomajne volje in junaške preteklosti.

Sinjska alka | Avtor: Julien Duval Julien Duval

Sinjska alka je namreč od leta 2010 vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine kot spomin na nepričakovano zmago nad Turki leta 1715. V tej znameniti bitki so hrvaški vitezi z Alkariji na čelu uspeli ubraniti svoje mesto pred močnim sovražnikom. Zmagoviti trenutek pa je postal temelj svojevrstne viteške igre, ki se nadaljuje še danes.

Če vam obisk Sinja ne uspe uskladiti z avgustovskim vikendom, ko poteka Alka, ne skrbite. Mesto ponuja alternativo – večkrat nagrajeni Muzej Sinjske alke, ki obiskovalce popelje na zanimivo potovanje skozi čas, predstavi bogato zgodovino Sinja, Cetinske krajine in celotne Hrvaške.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • wacho 07:55 04.julij 2023.

    pozabili najlepše oko Dalmacije, izvir Cetine....priporočam v sončnem vremenu

  • just_me 07:59 30.junij 2023.

    BIKOVO???? a lahk prosim popravte na Biokovo?

  • Igxigx 14:06 28.junij 2023.

    Če delate reklame, napište PROMO !!!!!

Sorodne novice