Popotnik
3408 ogledov

Pod čudovito okrašenim slovenskim mestom še ta znamenitost

Kranj Profimedia
Mesto Kranj, ki mu mnogi pravijo tudi Prešernovo mesto, skriva marsikatero zanimivost. Ena od njih se skriva 30 metrov pod zemljo.

Kranj se kot Prešernovo mesto našemu največjemu pesniku večkrat pokloni. Tako je tudi s Prešernim decembrom. Verzi dr. Franceta Prešerna, ki so 3. decembra na dan Prešernovega rojstva zažareli nad ulicami in trgi, predstavljajo osrednji motiv praznične okrasitve mesta: Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo in Kozarec zase vzdignimo.

Grad Rajhenburg ga poznate? Popotnik Skrivnosten grad z bogato zgodovino in še bolj očarljivo podobo

Poleg pestrega glasbenega in kulturnega dogajanja lahko obisk četrtega največjega slovenskega mesta izkoristite tudi za spoznavanje njegovih skritih in malo manj skritih kotičkov. Najlepši razgled na mesto lahko doživite na 60 metrov visokem zvoniku cerkve Sv. Kancijana, ki velja za ene najpomembnejših gotskih stavb na Slovenskem. Zanj se morate sprehoditi po 163 stopnicah zvonika, ki pripovedujejo o zgodovini edine cerkve v Sloveniji, ki se ponaša s petimi zvonovi v vrsti ter šestim, jeklenim zvonom, ki služi kot navček. A ne bo vam žal, saj je razgled na Kranj v soju prazničnih lučk res čudovit.

Kranj | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Ob cerkvi se nahaja tudi kapela s kostnico, ki je na pokopališču stala že v 13. stoletju. Pozneje so pokopališče opustili in prenesli na novo lokacijo, kapelo pa porušili. Po arheoloških izkopavanjih v 70. in 80. letih so kostnico uredili pod tlakom trga za cerkvijo poleg ostankov poznoanalitične kristilnice. 

Še bolj pa je zanimivo, kaj nas pričaka 30 metrov pod mestom; tam se vije tisoč tristo metrov skrivnih rovov. Čeprav so ti že davno izgubili svoj prvotni namen, v njih še vedno lahko čutimo pridih 2. svetovne vonje. V rovih se nahaja mestno zaklonišče, kamor so se meščani zatekali med alarmi ob preletih vojaških letal. Danes pa se v njih dogajajo veliko bolj prijetni družabni dogodki.

Kranj | Avtor: Visit Kranj Visit Kranj

Ljubljana Ljubljana Popotnik O tej zanimivi slovenski hiši govorijo celo tujci

Čeprav so delo človeških rok, je v njih nastalo prav posebno naravno okolje, podobno kraškim jamam. Sem so se naselile zanimive živali, kot so jamske kobilice in netopirji, prav tako tu nastajajo čisto pravi kapniki. Rovi pod starim Kranjem veljajo za eno največjih kranjskih posebnosti, vredne obiska. Pot je dolga 1300 metrov in vodi skozi kranjsko konglomeratno skalo. Na ogled je razstava mineralov in fosilov ter rekonstrukcija zaklonišča iz 2. sv. vojne, kjer lahko doživite tudi simulacijo letalskega napada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:55 23.december 2023.

    Je to oglas za Kranj ?

Sorodne novice