Zdravje > Prehrana
206 ogledov

Preverjali dvojno kakovost enajstih živil: To so rezultati

nutella EPA
Uprava za varno hrano primerjala prigrizke, čokoladne namaze, čokolade, napolitanke, piškote, bonbone ter instant pripravke za pripravo kakava.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila rezultate vzorčenja izbranih živil. Javnost namreč že več tednov razburjajo rezultati primerjalnih analiz enakih izdelkov, ki so jih naredile nekatere države vzhodne Evrope in so pokazali na slabšo kakovost izdelkov v teh državah.

Testirali enajst izdelkov

Kot so sporočili z uprave, so sredi prejšnjega meseca v izbranih trgovskih verigah v Sloveniji v dvojniku odvzeli 11 različnih živil in testirali  oziroma primerjali "dejanske vsebnosti nekaterih kakovostnih parametrov, pridobljene z laboratorijskim preskušanjem, z deklariranimi vrednostmi."

"Na različne kakovostne parametre je bilo tako odvzetih in analiziranih 22 vzorcev živil iz skupin prigrizki, čokoladni namazi, čokolade, napolitanke, piškoti, bonboni, instant pripravki za pripravo kakava," sporočajo z uprave, kjer dodajajo, da rezultati niso pokazali bistvenih odstopanj.

Odstopali trije izdelki, vendar ne bistveno

"Na podlagi izmerjenih vrednosti so bila dopustna tolerančna odstopanja presežena pri treh izdelkih in sicer slanem prigrizku, proizvedenem za zahodni trg, v katerem je vsebnost soli v  izdelku nižja od deklarirane vrednosti. Enako velja za polnozrnate piškote v izdelku, namenjenem za zahodne trge, kjer je vsebnost prehranskih vlaknin, višja od deklarirane in pri instant pripravku na pripravo kakava, kjer se v izdelku namenjenem za zahodne trge, glede na izmerjene vrednosti, sklepa na  nižjo vsebnost kakavovih delov od deklarirane," so zapisali in dodali, da nobena od ugotovljenih nepravilnosti ne vpliva na varnost živila.

Preberite še: 

Z ugotovitvami  so inšpektorji seznanili odgovorne nosilce dejavnosti in jih pozvali k opredelitvi glede ugotovljenih neskladnosti. Laboratorijski stroški, nastali z izvedenim preverjanjem skladnosti, znašajo šest tisoč evrov, so še sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • sasquatch 11:30 17.maj 2017.

    naredili so neko peverjanje, ki nima zveze s tistim, kar bi morali narediti samo, da zaslepijo potrošnika in da zgleda, da se na Upravi za varno hrano nekaj mrda. nekdo je pač del provizije, ki jo dobi pri uvozu teh ...prikaži več izdelkov, namenil za to, da gre preiskava v drugo smer. kar pa se tiče novinarskega vladnega trobila, ki je sestavilo članek - vsaj naslov naj popravi in zamenja besedi "dvojno kakovost" z besedama "skladnost deklaracij". aja... potem članek izgubi pomen in ovce ne sledijo na tisti pašnik, na katerega se jih vodi.

  • Dixon 08:09 17.maj 2017.

    Ta Uprava, sploh pa novinarji ste včasih tako nesposobni. Ubadate se z deklaracijami... Dajte se raje osredotočit na SKRITE trans-maščobe v izdelkih, ki jih Mercator uvaža iz Balkana, natančneje iz Hrvaške!

  • Avatar roksa
    roksa 07:51 17.maj 2017.

    Upravo za varno hrano bi morali ukinit, ker ni kos svoji nalogi...