Slovenija
29 ogledov

Kanglerju prinesli hobotnico

Pečena hobotnica v Mariboru Marko PIGAC
Protest. Predstavnike skupine na Facebooku Kangler ni sprejel, jih je pa podžupan Mikl. Prebrali so mu svoje zahteve.

“Priznam, da sem volila Franca Kanglerja. Zdaj sem prišla sem, da jim povem, da jim ne zaupam več in da je čas, da odidejo,” je bila jasna ena izmed Mariborčank pred stavbo mariborske občine.

Hobotnica za Mikla

Predstavniki skupine na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora so spekli hobotnico in jo odnesli Francu Kanglerju in mariborskim mestnim svetnikom. Sprejela sta jih podžupan Milan Mikl in direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner.

Na čelu skupine je bila Vesna Vuk Godina, ki je pred občino prebrala pet tez, ki so jih potrdili na anketi: Kangler mora uradno nemudoma odstopiti kot župan, mestni svet pa se mora takoj (samo)razpustiti. Zahtevajo tudi, da se Kangler odpove mandatu državnega svetnika, da se izključijo vsi radarji ter razveljavijo vse zaposlitve v javnih podjetjih in na občini, ki so bile sklenjene po 1. decembru letos. “To so zahteve več kot 33 tisoč podpornikov strani na Facebooku,” je povedala Vuk Godinova in dodala: “Če njihovih zahtev ne bodo uresničili, člani pripravljajo nov shod v prvi polovici januarja z naslovom Končni udarec.”

Mikl je predstavnikom povedal, da na njihove zahteve ne more odgovoriti, da pa jih bo prenesel mestnim svetnikom. “Evidentiranih imamo več kot 90 tisoč volilnih upravičencev. Do naslednjih volitev ni več daleč in takrat bodo lahko novi izvoljeni tako župan kot mestni svetniki,” so poudarili predstavniki protestnikov.

Prižgali sveče

Pred Okrožnim državnim tožilstvem pa so zaradi priprtih po tako imenovani 3. mariborski vstaji prižgali bele sveče.

Kot poroča današnji Večer, je tožilstvo za priprte, ki se jim očita kaznivo dejanje napada na policista, sodišču predlagalo podaljšanje pripora za dva meseca, torej do 3. marca. Neuradno, kot piše Večer, sodišče o predlogu še ni odločilo. Za deset obtoženih sodelovanja v skupini, ki uradni osebi prepreči uradno dejanje (ti so prejšnji teden zanikali krivdo), pa datum sojenja še ni določen. V ponedeljek pa so starši, prijatelji in podporniki protestirali pred mariborskim sodiščem.

V Ljubljani nihče v priporu

Kljub izgredom na protestih v Ljubljani, ko je bilo pridržanih 33 kršiteljev, od njih ni nihče v priporu; po policijskem pridržanju so bili vsi izpuščeni. In to čeprav je bila po besedah pristojnih s Policijske uprave Ljubljana večina pridržanih v preteklosti že obravnavana za različna kazniva dejanja in prekrške, tudi z elementi nasilja.

 

Komentarjev 22
  • pepe 18:24 27.december 2012.

    Marjana, si ena redkih ki vidiš tako kot je v resnici. Da se razumemo, sem odločno proti VSAKRŠNEM nasilju, se pravi tudi oziroma še posebej proti POKICIJSKEM. Sedaj pa mi naj nekdo odgovori: Kaj bi spremenilo 500.000 Slovencev, kateri bi ...prikaži več vsak teden po slovenskih mestih lepo mirno vzklikali "gotf si", policajem pa bi delili nageljčke, pa potičke? NIČ, NIČ in še enkrat NIČ. Delate paniko za par deset tisoč eurov škode katero so povzročili protesniki, NE MOTI PA VAS PAR MILJARD EUROV TAJKUNSKEGA GRABEŽA. Kdaj vam bo jasno? Ali ste vsi lakaji tajkunov, podrepniki pozitivcev?? In za konec NAJPREJ je bilo tuširanje MIRNIH protestnikov s solzivcem, POTEM granit v policijske glave. Ne bom napisal, da imajo prav, sem se pa spomnil lepega pregovora: Če seješ vetr, žanješ vihar!

  • Marjana Gruber 18:04 27.december 2012.

    Tisti, ki je vrgel kocko naj bo kaznovan. S tem se vsi strinjamo. Ampak kaj ko večina tistih, ki so v zaporu niso tisti, ki so metali kocka. A ne razumete tega ?Policija se je zapodila v množico ...prikaži večo in lovila tiste, ki niso bežali, ker so imeli čisto vest. Enega, ki je stal zraven pošte z obema rokama na tranparentu. Obstaja posnetek. Drugi je šel čez most domov in to celo najavil policistu, ki je stal na začetku mosta. Potem so ga pa na sredi mosta začeli loviti "želvaki". V njegovem policijskem zapisniku piše, da so ga aretirali v eni ulici čisto na drugem koncu. A res verjamete, da je teolog, ki je priznal zato, ker ima doma 2 majhna otroka in službo v Avstriji resničlno metal kocke?Verjamem, da so nekatri v priporu po pravici. Vem pa da jih je kar nekaj, ki niso naredili nič narobe in so tam po krivici.

  • graff 17:41 27.december 2012.

    Med nasilneži v Ljubljani in Mariboru ni velike razlike. Bilo je precej dobro organiziranih, , vodenih oz ozadja za 50 verrov, kupljenih, zakritih obrazov z kapucami, da jih na posnetkih nebi prepoznali in mnogi med njimi, ki so jih aretirali ...prikaži več so stari znanci policije od maldih prestopnikov, pretepačev, narko mafije, izsiljevalcev, skupno jim je delomrzništvo. Mamice pa v jok, ki to mularijo do 30 leta dojijo in futrajo, namesto da so jih vzgojile v poštene in delovne ljudi. Pa še nekaj je značilno, med temi huligani je večina slabo ali skoraj neizobraženih, tudi to nekaj pove.