Svet
11 ogledov

Proruski separatisti ne popuščajo

proruski separatisti Lugansk EPA
Kljub ženevskemu dogovoru razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo napete.

Ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk je pozval k deblokadi vseh upravnih poslopij. Zagotovil je, da bo Ukrajina uresničila vsa določila dogovora, ki ga je podpisala v četrtek v Ženevi po pogovorih z Rusijo, ZDA in Evropsko unijo. 


Ukrajinska vlada je pripravila predlog zakona o amnestiji za tiste, ki bodo zapustili poslopja in odložili orožje, a niso storili hujših zločinov, kot so umori. Zakon mora sprejeti še parlament. 

Kljub pozivom ostaja napeto

Razmere na vzhodu Ukrajine so še naprej napete. Proruski protestniki v več mestih ostajajo v zasedenih poslopjih. V mestu Slavanjsk je ponoči prišlo do streljanja, ko so ukrajinske vladne sile napadle postojanko proruskih oborožencev. Neuradno naj bi pri tem umrla ena oseba. 

Proruski separatisti naj bi zavrnili pozive k razorožitvi in zapustitvi zasedenih vladnih poslopij. Kot je za BBC dejal predstavnik separatistov v Donecku, se ne bodo pogovarjali z "nezakonito" vlado v Kijevu in ne bodo odšli, dokler ne bo odšla tudi vlada v Kijevu.

Ukrajinska mejna kontrola na meji z Rusijo v državo ne spušča več ruskih moških, starih od 16 do 60 let, zaradi strahu, da bi okrepili proruske sile. 

Preiskava krvavih dogodkov v pristojnosti ICC

Začasna ukrajinska vlada je sprejela pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za uvedbo kazenske preiskave proti odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviću in drugim visokim predstavnikom njegovega režima za zločine proti protestnikom med lanskim novembrom in letošnjim februarjem. 

Kot so danes sporočili s sedeža ICC v Haagu, jim je uradni Kijev danes dostavil ustrezno deklaracijo, s katero Ukrajina priznava pristojnost ICC za preiskavo krvavih dogodkov med protesti, ki so pripeljali do odstavitve Janukoviča, nato pa tudi do ruskega vmešavanja in aneksije polotoka Krim. Preiskava bo omejena na obdobje med 21. novembrom 2013 in 22. februarjem 2014.

Komentarjev 1