Svet
24 ogledov

Putin Grkom posodil milijarde

cipras, putin Profimedias
Putin Grkom podaril manevrski prostor.

Pot v Rusijo se je za grškega premierja Aleksisa Ciprasa izplačala. S sklenitvijo energetskega sporazuma je Grčija, ki ji grozi bankrot, prišla do petih milijard evrov. Gre za predplačilo za načrtovani plinovod, preko katerega bi Rusija Evropi preko Turčije in Grčije dobavljala plin. "Dogovor bi lahko pomenil preboj Grčije,“ naj bi po poročanju ntv.de izjavil visoki predstavnik grške stranke Siriza.

Sporazum naj bi podpisali prihodnji torek, ni pa še znano, kakšne pogoje je Grkom postavil ruski predsednik Vladimir Putin. Prav tako se ne ve, kaj se bo zgodilo, če do gradnje plinovoda kljub načrtom ne bi prišlo. Kot opozarja omenjena spletna stran, se je že v preteklosti pri tovrstnih načrtih že zalomilo.

Zanimiva je tudi finančna konstrukcija nakazila. Sredstva iz Rusije predstavljajo denarni predujem na prihodnje dobičke, ki jih bo Grčija morda dobila s tranzitnimi pristojbinami. Cipras je na kocko postavil prihodke, na katere računajo v prihodnosti. Plinovod naj bi namreč zgradili šele leta 2019, kar pomeni, da bo Ciprasov naslednik ob pomemben vir dohodkov, tako ntv.de. Rusi bodo svoj denar namreč zahtevali nazaj, in to takoj, ko bo začel pritekati v grško blagajno. Koliko časa bo Grčija odplačevala svoje "kredite“ ni znano.

Ruske milijarde grških težav sicer ne bodo rešile, je pa denar Grkom po vsej verjetnosti poklonil nekaj mesecev časa pri pogojevanju z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom za nova posojila.

Komentarjev 12