Svet
1 ogledov

Putin in Hiša kart? "Ne spremljamo!"

Hiša kart netflix
Vladimir Putin si ni ogledal tretje sezone ameriške drame Hiša kart, zatrjujejo njegovi sodelavci. V politični drami nastopa lik, ki izrazito spominja na Putina in njegov karakter, svoje mesto pa sta dobili tudi nekdaj zaprti disidentki iz skupine Pussy Riots.

Predstavnik ruskega predsednika za stike z javnostjo Dmitrij Peskov je za Russian News Service na vprašanje, kaj v krogu Vladimirja Putina menijo o ameriški provokaciji s Hišo kart, zatrdil: "Nismo gledali in Putinu tudi nismo nič povedali o tem. Nič ne vemo o tem, da bi uporabili njegovo podobo."

V nasprotju z javnim stališčem Putina pa je ameriški predsednik Barack Obama javno že večkrat dejal, da je Hiša kart med njegovimi najbolj priljubljenimi serijami.

Tudi poljubljanje prve dame doseže svoj namen

Tretjo sezono zelo popularne politične drame so pri kabelskem ponudniku Netflix gledalcem ponudili v ogled konec februarja, in sicer vse dele hkrati. Glavni igralec Kevin Spacey po brutalnem vzponu na oblast skozi ameriški kongres in vrata Bele hiše v tretji sezoni, ki se dogaja v letu 2015, sedi v naslonjaču predsednika ZDA, ob strani v slabem in še slabšem pa mu stoji njegova žena, ki jo igra Robin Wright. 

Če je v drugi sezoni kot eno od vse pomembnejših težišč mednarodne politike nadaljevanka prikazovala Kitajsko, pa je sedaj pozornost gotovo tudi v luči resničnih dogodkov v celoti obrnjena proti Rusiji in tamkajšnjemu predsedniku Viktorju Petrovu. V drami je prikazan napet odnos med državama in obema predsednikoma, prepleten z osebnimi zamerami in različnimi interesi, za dosego katerih se ne izbira sredstev, tudi z udarci pod pasom, denimo ko Petrov na zabavi prične strastno poljubljati prvo damo ZDA.

Tudi v resničnem življenju so odnosi med državama na zgodovinsko nizki ravni od konca hladne vojne, znan je tudi mrzel odnos, ki sta si ga lani celo javno na 70. obletnici dneva D izkazovala Barack Obama in Vladimir Putin spričo spora zaradi ruske zasedbe Krima in ostalih dogodkov v Ukrajini.

V drami nastopili celo članici Pussy Riots

Viktorja  Petrova in Vladimirja Putina prav tako druži veliko več kot le inicialke, saj je v Hiši kart fiktivni ruski predsednik vizuelno zelo podoben Putinu, ima KGB preteklost vohuna, rad celo kaže svoje izklesano telo. Tudi prve dame Putin ni imel nikoli ob sebi na državnih obiskih, čeprav je bil dolgo poročen, uradno pa je sedaj ločenec.

Zadnje dvome, da gre le za naključje, pa je bil nastop ruskih aktivistk in velikih Putinovih nasprotnic Nadežde Tolokonikove in Marije Aljohine iz punkovske skupine Pussy Riotje, ki sta bili dlje časa v politično motiviranih okoliščinah zaprti, a nato tudi na pritisk Zahoda le izpuščeni. V Hiši kart nastopata s pravimi imeni in se med obiskom Petrova v ZDA zoperstavita ruskemu predsedniku ter ga javno ponižata.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.