Svet
31 ogledov

Renzi dobil zaupnico

Matteo Renzi Reuters
Za njegov program glasovalo 378 poslancev.

Novi italijanski premier Matteo Renzi je po pričakovanjih dobil zaupnico tudi v poslanski zbornici italijanskega parlamenta, potem ko jo je v ponedeljek ponoči že dobil v senatu. Za njegov vladni program je nocoj glasovalo 378 poslancev, 220 pa jih je bilo proti.

 

Renzi v svojem programu obljublja radikalne in takojšnje spremembe. Obljublja znižanje obdavčitve dela, zavarovanje sredstev za vlaganje v šolstvo in izvedbo reform institucij, ki bi prispevale k izboljšanju gospodarskega stanja Italije. Za to bo ena ključnih nalog tudi reforma volilne zakonodaje.

 

EU se vrti okoli "vejic in odstotkov"

V nocojšnjem nagovoru v spodnjem domu italijanskega parlamenta v Rimu se je Renzi zavzel tudi za reforme v Evropski uniji. Kot je dejal, EU ne navdihuje več ljudi, ker se ta preveč vrti okoli "vejic in odstotkov". "Evropa ni zgolj spoštovanje omejitev in regulativ," je dejal.

 

Vendar pa je hkrati opozoril, da v Bruslju ne gre iskati sovražnika. Da se za vse krivi EU, "ni le v nasprotju z dejstvi, ampak tudi izdaja italijansko institucionalno zgodovino", je dejal in spomnil, da je bila Italija ena izmed šestih ustanovnih članic evropskega povezovanja.

Te opazke naj bi v prvi vrsti letele predvsem na opozicijsko gibanje Pet zvezd, ki zahteva referendum o odhodu Italije iz evrskega območja in po nekaterih ocenah predstavlja največjo grožnjo Renzijevemu levosredinskemu taboru okoli njegove Demokratske stranke pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Nič o proračunskih omejitvah

Renzi na drugi strani v današnjem nagovoru ni omenjal ničesar glede pravil EU in zahtev po proračunskih omejitvah, ki jih bo težko spoštoval, če bo želel uresničiti svoje ambiciozne reformne načrte, še navaja dpa.

Vendar, kot je že v ponedeljek opozoril v senatu, Italija svojega dolga, ki dosega vrednost 130 odstotkov bruto domačega proizvoda, ne bi smela zmanjševati zaradi Nemčije ali Evropske centralne banke. "Niso Angela Merkel in Mario Draghi ali EU tisti, ki od nas zahtevajo ureditev javnih financ," je poudaril. "To moramo storiti iz spoštovanja do naših otrok, iz spoštovanja do tistih, ki bodo prišli za nami."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.