Svet
9 ogledov

Škotski premier bo odstopil

Referendum na Škotskem EPA
Škotski premier Alex Salmond je po zavrnilnem referendumu napovedal odstop. Britanski premier Škotski sicer obljubil večje pristojnosti.

Škotski premier Alex Salmond je po četrtkovem zgodovinskem referendumu, kjer je Škotska glasovala proti samostojnosti, napovedal odstop kot premier in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP). Salmond, je povedal, da se je zanj kot vodjo čas končal, "a za Škotsko se kampanja nadaljuje, saj sanje nikoli ne umrejo".

Napovedal je, da se ne bo več potegoval za ponovno vodenje stranke na kongresu SNP, ki bo med 13. in 15. novembrom. Dotlej bo vztrajal na poziciji premiera, nato pa bo odstopil, da bo parlament lahko izvolil njegovega naslednika. Salmond bo za tem zasedel mesto poslanca v škotskem parlamentu.

"Sprejemam sodbo ljudi"

Po zavrnitvi neodvisnosti je sicer Salmond dejal, da sprejema "sodbo ljudi". "V imenu škotske vlade in v svojem imenu sprejemam rezultat in obljubljam, da bom konstruktivno sodeloval" z vlado v Londonu v prihodnjih obdobjih, je dejal. Kot je poudaril, 1,6 milijona ljudi, ki so glasovali za neodvisnost, predstavlja "važen glas za neodvisnost Škotske in prihodnost te države".Stranke v Londonu je spomnil na obljube o razširitvi pristojnosti za Škotsko.
 
Škotski volivci so na četrtkovem referendumu zavrnili neodvisnost od Velike Britanije. Po vseh preštetih glasovih je na referendumu neodvisnost Škotske zavrnili z 55,3 odstotkov ljudi, 44,7 odstotkov volivcev je glasovalo za samostojno pot. Volilna udeležba je bila skoraj 85-odstotna, vsega skupaj je svoj glas na zgodovinskem referendumu oddalo nekaj več kot 3,6 milijona volilnih upravičencev.
 
Volivci so neodvisnost večinsko zavrnili v veliki večini od 32 volilnih okrajev, za so glasovali le v okrajih Glasgow (54 odstotkov), Dundee (57 odstotkov), North Lanarkshire (51 odstotkov) in West Dunbartonshire (54 odstotkov). Za samostojnost so glasovali v Glasgowu, največjem škotskem mestu.

Dobili bodo večje pristojnosti

Britanski premier David Cameron je  izid referenduma o neodvisnosti na Škotskem pozdravil, na katerem so Škoti zavrnili odcepitev od Velike Britanije. "Srce bi se mi zlomilo, če bi bilo našega Združenega kraljestva konec," je dejal v izjavi pred svojim uradom na Downing Streetu 10.

Cameron je branil odločitev, da se referendum izvede, rekoč, da je prav, da se velike odločitve sprejme, ne pa da se jim izogiba. "Zdaj je razprava zaključena do naslednje generacije," je dejal. "Slišali smo voljo škotskega naroda."

Britanski premier je poleg tega obljubil večje pristojnosti vsem delom Združenega kraljestva. "Tako kot Škoti bodo imeli tudi ljudje v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem več besede pri svojih zadevah," je zagotovil Cameron.

"Tako kot bo Škotska ločeno glasovala v škotskem parlamentu o davkih, porabi in sociali, bi morali o teh vprašanjih glasovati tudi v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem," je povedal. Kot je pojasnil, bodo nove pristojnosti dobili hkrati s Škotsko, zakonodaja pa bo morda pripravljena že januarja.

Komentarjev 1
  • Senior 18:40 19.september 2014.

    Škoti so videli, kako je v samostojni Sloveniji in so raje ostali v skupni državi!