Svet
20 ogledov

Skrajneži usmrtili na desetine vojakov

Sirija EPA
Skrajneži iz Islamske države (IS) so usmrtili "na desetine" sirskih vojakov, ki so jih zajeli med ofenzivo na severu Sirije.

Skrajneži so vojake zajeli med ofenzivo na severu Sirije, ko so prevzeli pomembno vojaško letališče Tabka. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so ubili na desetine sirskih vojakov. Džihadisti so se sicer preko Twitterja pohvalili, da so ubili 200 vojakov, ki so jih zajeli ob osvojitvi Tabke. To je bila še zadnja utrdba v provinci Raka pod nadzorom režimske vojske.

"Na desetine sirskih vojakov je bilo ujetih med begom, ko so pripadniki IS prevzeli vojaško letališče Tabka, so jih ponoči usmrtili," je dejal vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Peljali so jih prek puščave

V premagani garniziji je bilo 1400 vojakov, pri čemer jih je bilo 200 ubitih, 700 pa je uspelo pobegniti. 500 vojakov je še vedno na begu. Več deset so jih ujeli v sredo ponoči, ko so poskušali prečkati puščavo, ki vodi do vladnega območja v dolini Orontes. Pripadniki Islamske države so objavili tudi video posnetek, ki prikazuje mlade moške v spodnjem perilu, kako bosi korakajo vzdolž puščavske ceste. Vojaki so skandirali "Islamska država" in "Ni poti nazaj"

Preiskovalci Združenih narodov so v torek dejali, da so skrajneži storili "masovne zločine" in v svoje vrste rekrutirali tudi otroke. Poboje naj bi izvajali pred očmi lokalnih prebivalcev, ki so prisiljeni gledati grozodejstva. 

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:22 29.avgust 2014.

    Le kaj se čudite saj ste jih sami naučili teh grozodejstev.