Slovenija
6956 ogledov

Dobrodošla novost za starše, ki jim bo pomagala do zaposlitve

Mladi starši Profimedia
Sprememba, ki je v veljavo stopila konec leta 2019, bo olajšala iskanje službe.

V prispevku Mlade mamice se ne morejo prijaviti za službo smo pisali o primeru mame, ki se po končanem starševskem dopustu ni mogla zaposliti v okviru javnih del, saj ni več izpolnjevala pogoja najmanj enoletne neprekinjene prijave v evidenci brezposelnih, čeprav je bila pred koriščenjem starševskega dopusta že dolgotrajno brezposelna. 

V času porodniške izbrisani iz evidence

Javna dela so namreč namenjena dolgotrajno brezposelnim osebam, ki so neprekinjeno vsaj eno leto prijavljene v evidenci brezposelnih oseb, gospa, ki je v času brezposelnosti zanosila, pa je bila z dnem, ko je odšla na materinski oz. starševski dopust iz te evidence izbrisana. Po prenehanju starševskega dopusta se je lahko ponovno vpisala v evidenco, a je morala biti spet eno leto prijavljena brez prekinitve, da je dosegla zakonski pogoj za vključitev v javna dela. 

Mama z otrokom Nepravičen izbris Slovenija Mlade mamice se ne morejo prijaviti za službo

Status brezposelnosti po novem miruje

"Sprememba, ki se je začela uporabljati 27. decembra 2019, to anomalijo ukinja. Brezposelnim osebam, ki so bile pred prejemanjem materinskega, očetovskega ali starševskega nadomestila prijavljene v evidenci brezposelnih oseb, se bo po novem pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja za vključitev v ukrepe Aktivne politike zaposlovanja upoštevalo tudi obdobje prijave brezposelne osebe v evidenci, ki so ga osebe 'pridobile' pred prejemanjem materinskega, očetovskega ali starševskega nadomestila," pojasnjujejo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer.

Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač

Varuh je na nepravičnost opozarjal dlje časa

Na neprimerno ureditev je Varuh človekovih pravic opozarjal že dlje časa. "Ministrstvu smo predlagali, da bi v takšnih primerih Zakon o urejanju trga dela (ZUDT) moral predvidevati izjemo na način, da bi se starši za čas koriščenja starševskega dopusta sicer izbrisali iz evidence brezposelnih oseb, vendar pa se ta čas ne bi štel kot prekinitev vodenja v evidenci za čas, ki je potreben za vključitev v programe aktivne politike zaposlovanja," so leta 2017 zapisali pri Varuhu. "Mladi starši, predvsem mlade mamice so zelo ranljiva skupina na trgu dela, zato bi bila po našem mnenju tovrstna ureditev primerna in v skladu z načelom pravičnosti."

Oče z dvojčki Starševstvo Slovenija Sprememba, ki bo razveselila očete

Spremembo napovedovali že leta 2016

Spremembo je ministrstvo po posredovanju Varuha napovedalo že leta 2016, a je nato z njo odlašalo, z utemelitvijo, da ni usklajena s socialnimi partnerji ter ker lahko v neenakopravni položaj postavi drugo skupino ranljivih oseb. Navedli so tudi, da so spremembe možne le z dopolnitvijo ZUDT, na način, da bi se za osebe, ki so bile iz evidence brezposelnih oseb odjavljene zaradi nastopa materinsekega, očetovskega in/ali starševskega dopusta, za potrebe vključevanja v ukrepe Aktivne poliotike zaposlovanja (APZ) z novim členom določilo upoštevanje statusa njihove brezposelnosti v času pred nasopom dopusta. Ker je bila novela ZUTD takrat že v zakonodajnem postopku, v njej niso mogli več predlagati novih členov. 

Mladi starši | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj pravi nov ZUDT?

35.a člen ZUDT, ki govori o mirovanju statusa brezposelnosti, po novem določa, se za vključevanje v ukrepe APZ, pri katerih je na podlagi tega zakona ali javnega povabila kot pogoj za vključitev določeno obdobje neprekinjenega trajanja prijavljenosti osebe v evidenci brezposelnih oseb, se za brezposelno osebo, ki je bila pred začetkom prejemanja materinskega, očetovskega ali starševskega nadomestila prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, pri ugotavljanju izpolnjevanja tega pogoja upošteva tudi obdobje njene prijave pred začetkom prejemanja nadomestila.

Evro Družinski prejemki Slovenija Že prihodnje leto višja nadomestila, bistveno višja pomoč ob rojstvu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.