Slovenija
6331 ogledov

Evropska poslanka se je odzvala na Janševe trditve: "Absurdno in ponižujoče!"

Janez Janša Profimedia
Irena Joveva meni, da je evropska komisarka SDS trn v peti.

Janez Janša trdi, da je Evropska komisarka Vera Jourova delovala v nasprotju s pravnim redom EU, ki določa, katere zadeve so v pristojnosti posameznih držav in ne EU. 

Pred letom dni je namreč Slovenijo obiskala komisarka Jourova, ki se je sestala tudi s predstavniki Ustavnega sodišča (US). "Kot veste, je US zadržalo izvajanje novele zakona o RTV Slovenija. Kmalu po sprejetju te odločitve je na US prišla evropska komisarka Vera Jurova.  Kmalu po njenem obisku je večina ustavnih sodnikov spremenila svojo odločitev o zadržanju zakona o RTV Slovenija," trdi Janša. "To se je zgodilo v pravnoformalno precej nenavadnih okoliščinah, politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev US temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko," je prepričan Janša. Več o tem, kaj predlaga, si lahko preberete na tej povezavi.

Joveva: Nič novega!

“Vsakomur, ki spremlja ta očiten konstrukt SDS, je bilo po zaključku te novinarske konference lahko jasno, da gospoda danes nista povedala prav nič novega. Še več, izseki iz internih dokumentov Evropske komisije, ki so jih prikazovali v prevodu na zaslonu, so le še enkrat potrdili vsa dejstva, ki jih vsi poznamo že dlje časa in so skladna z javnim letnim poročilom vladavine prava za Slovenijo," je v odzivu na trditve Janše in Milana Zvera zapisala evropska poslanka Irena Joveva (Gibanje Svoboda/Renew Europe).

Irena Joveva | Avtor: Anže Petkovšek Irena Joveva, evropska poslanka. Anže Petkovšek
Citirala je zadnje letno poročilo vladavine prava Evropske komisije, ki razkriva, da je Slovenija upoštevala vsa priporočila pri upravljanju z javnimi mediji. "Navsezadnje je noveliran zakon o RTV politiko odstranil iz organov upravljanja ter jo s tem depolitiziral. Da, prihajalo je do ekscesov, toda med vladavino Janeza Janše, ko so javne medije poskušali politično podrediti z menjavo vodstva RTV, hkrati ne smemo pozabiti na finančno izčrpavanje STA. To, kar zdaj navajam, vam bodo potrdile vse institucije v EU, kredibilne evropske nevladne organizacije, evropske novinarske asociacije in vsi preostali," je poudarila evropska poslanka.

Sama v obisku ne vidi nič spornega, saj da je "popolnoma običajno, da se predstavniki komisije sestanejo z najvišjimi predstavniki oblasti v neki državi, kar je seveda tudi predsednik ustavnega sodišča".

"Da bo nekdo tretji presojal oziroma celo praktično trdil, da je šlo pri tem za nekakšen političen pritisk, celo za pritisk glede nekega specifičnega zakona, je kratko malo absurdno in ponižujoče tako do predstavnikov komisije kot do našega ustavnega sodišča," verjame.

Čehinja Vera Jourova | Avtor: EPA EPA
Meni, da gre zgolj za manipulacijo stranke SDS, ki želi spodkopati kredibilnost komisarke in evropskih institucij: "Vera Jourova je zaradi svojega portfelja o vrednotah in transparentnosti pogosto trn v peti prav tistim, ki poskušajo zlorabiti svojo moč in spodkopavati demokratične institucije ter vladavino prava."

Spomnila je, da so poročilo o vladavini prava za Slovenijo potrdili vsi komisarke in komisarji, iz vseh političnih strank, tudi Evropske ljudske stranke, del katere je tudi SDS.

"Žal mi je, da predstavniki omenjene stranke manipulirajo s takšnimi konstrukti, lahko pa razumem njihovo živčnost, saj jim ne odgovarja, da obstajamo ljudje, ki javno, jasno in glasno branimo svobodo medijev in tudi povemo, da je bila prav v času njihovega vladanja v naši državi zelo ogrožena. Tega se, zagotavljam vam, zaveda tudi velika večina evropske politike kot take," je sklenila Irena Joveva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 50
  • Toma 08:27 03.april 2024.

    A se je ta tudi izgovorila, da je čefurka?

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:18 03.april 2024.

    Stečajni upravitelj je priznal za 88 milijonov terjatev, unovčena stečajna masa pa znaša okoli 10 milijonov evrov. Iz stečajne mase je bilo upnikom doslej izplačanih 5,5 milijona evrov, 1,4 milijona evrov sredstev je še na računu, preostanek v višini treh ...prikaži več milijonov evrov je šel za stroške stečajnega postopka, je razvidno iz rednega poročila stečajnega upravitelja s konca letošnjega januarja.Adria pa to,kaj se eni igrajo z našimi milijoni,pa še skrivajo ne

  • Friderik1950 07:23 03.april 2024.

    Dokaj razumljiv strateški politični napad Janše na evropske institucije v času, ko se politično ranljiva levo izmučena in izničena Evropa samoobrambno obrača v desno in tudi razumljiva nervozna reakcija na levi, tudi včeraj recimo na POP tv.