Slovenija
10949 ogledov

Prvič v zgodovini Slovenije: SDS zahteva odstop evropske komisarke!

Milan Zver, Janez Janša Profimedia
Janez Janša trdi, da je Evropska komisarka delovala v nasprotju s pravnim redom EU, ki določa, katere zadeve so v pristojnosti držav in ne EU. Razlog za to vidi v zakritem delu opomnika komisarke ob obisku na ustavnem sodišču.

"Gre za izjemno pomembno tema v luči junijskih volitev, zadevo, ki se ne bi smela zgoditi," je v uvodu v novinarsko konferenco, ki jo sklical skupaj s poslancem v Evropskem parlamentu Milanom Zverom, povedal predsednik SDS Janez Janša. 

Pred letom dni je Slovenijo obiskala evropska komisarka Vera Jourova, ki se je sestala tudi s predstavniki Ustavnega sodišča (US). "Kot veste, je US zadržalo izvajanje novele zakona o RTV Slovenija. Kmalu po sprejetju te odločitve je na US prišla evropska komisarka Vera Jurova.  Kmalu po njenem obisku je večina ustavnih sodnikov spremenila svojo odločitev o zadržanju zakona o RTV Slovenija," razlaga Janša. "To se je zgodilo v pravnoformalno precej nenavadnih okoliščinah, politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev US temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko," je prepričan Janša.

Zver vztrajal pri pridobitvi dokumentacije

Evropski poslanec Zver si je nato po besedah Janše več kot eno leto prizadeval za pridobitev uradnih dokumentov v zvezi z obiskom komisarke na US. "Komisarka sama je to zavračala, šele na posredovanje evropske ombundsmanke je prišlo do delnega razkritja teh dokumentov. Najprej se ni veliko razbralo, ker je bilo vse črno, kot je ravnanje Jourove. V zadnji odločitvi je poslanec Zver dobil zajeten šop dokumentov iz katerih izhaja, da je sum, da se je evropska komisarka v nasprotju z zakonodajo vmešavala v notranje in celo ustavnopravne zadeve RS potrjen. Ta obisk je potekal v nasprotju s pravnim redom EU!" pravi Janša. 

"Gre za nesprejemljivo vpletanje v delovanje države članice!"

"Želeli smo opozoriti na netransparentnost komisarke Vere Jurove, ki je tudi podpredsednica Evropske komisije. Gre za nesprejemljivo vpletanje v delovanje države članice. Opozarjamo na njeno nevestno opravljanje funkcije, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja, največji očitek pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij.  To je v nasprotju s pogodbo o delovanju Evropske unije. Poziv, da odstopi, bom poskušal utemeljiti," je odločen poslanec SDS v evropskem parlamentu Milan Zver.

Ustavno sodišče je zakon o RTV sprva zadržalo, ker naj bi ogrozil interes zaposlenih. Nekaj dni za tem je Vera Jurova obiskala Ustavno sodišče, kmalu za tem pa je sodišče sprostilo zakon. "Indici so, da je komisarka vplivala na zakonodajni proces, zato je odgovorna za posledice, ki so se na RTV zgodile, od spremembe programske sheme do kadrovske čistke," poudarja Zver in dodaja, da je komisijo prosil za poročilo in dobil šest strani, od katerih je bilo pet strani zakritih.

Zver posredoval pri ombudsmanki

Zver je zahteval vso komunikacijo, a dobil odgovor, da je dokumentacija preobsežna. Evropska ombudsmanka pa je nato komisarko opozorila, da mora delovati transparentno in Zver je po tem večji del dokumentacije vendarle prejel.

"Celo zdaj na koncu nam niso želeli poslati opomnika, ki je bil pripravljen za pogovor s predsednikom slovenskega Ustavnega sodišča. Vsi dokumenti še vedno niso poslani, še vedno se izmikajo. Popolnoma relevantno je, da poskušamo priti resnici do dna. Kdo bo rekel, da ta postopek teče tik pred volitvami, a to ni res. Jaz si tega dogodka nisem izmislil, želimo mu le priti do dna. Ima pa ta zgodba širšo politično dimenzijo med evropskimi političnimi institucijami. Do kje lahko gre Evropska komisija, ki želi postati neodvisno politično telo, ne pa izvršilno telo. Ne smemo dovoliti, da bi lahko komisija samodejno posredovala pri različnih postopkih."

Janša in Zver trdita, da gre za nezakoniti poseg v zakonodajno pravni proces naše države: "Potem pa je tukaj še politični vidik, govorijo o stari vladi in tistih, ki so blizu Janezu Janši, na drugi strani pa so mediji, nova vlada in nevladne organizacije. Govori se tudi o depolitizacijo, kjer da je prvi pogoj odstranitev članov programskega sveta in vodstva. Zdaj, ko vlada odloča o programskih svetnikih, je menda vse depolitizirano."

Poudarjata, da je Evropski parlament nato sprejel akt o medijski svobodi, ki je bil podlaga tudi za slovenskega, ki je zdaj v sprejemanju: "Jurova je ob tem povedala, da je to pozitiven instrument, ki bo vplival tudi na medijsko situacijo na Poljskem in Madžarskem. Naša poslanka Irena Joveva je to praktično ponovila. Na evropski ravni je to pritisk, kar je neposredno uporaba dvojnih meril."

"Da bi pripravili teren za novo vodstvo, so poskušali očrniti staro!"

"Večkrat je omenjen tudi desni medijski imperij, izpostavljena sta Nova24TV in Demokracija, ki naj bi bili krivi za lažne novice. Popolnoma jasno se vidi, do kje so v Evropski komisiji v depolitizaciji šli. Dejali so tudi, da želijo izničiti vpliv političnih strank na vodstvo RTV. Sprašujem se, kdo bo sedel v programskem svetu? Malo bolj ali malo manj demokratična politika? Kabinet predsednika vlade? Kakšna sprevrženost! Parlament je najbolj demokratična oblika, ne more pa tega početi kabinet predsednika vlade," je jezen Zver.

Da bi pripravili teren za novo vodstvo, so poskušali očrniti staro vodstvo, še dodaja: "Gre za popolno zlorabo funkcije evropske komisarke. To pomeni tudi izgubo zaupanja v evropske institucije, kar pomeni, da lahko evropska demokracija pade v krizo. Vse, kar mi ni uspelo dobiti v političnem postopku od komisije, bom dobil preko evropskega sodišča. Pripravljam tožbo zoper evropsko komisijo. Upam, da to ne bo pot hlapca Jerneja in bom na koncu zmagal. Ne gre za moje osebno zadoščenje, pač pa za princip. Ne smemo dovoliti, da bi kateri koli komisar ravnal tako, kot je Jurova."

"Prišli so Ustavnemu sodišču v "provinci" Republiki Sloveniji povedat, da naj to (zadržanje Zakona o RTV*) spremenijo. In Ustavno sodšče je to naredilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija te suverenosti ni prenesla na Evropsko unijo," pravi predsednik SDS Janez Janša. 

"Nisem mogel verjeti svojim očem!"

"Nisem mogel verjeti svojim očem! Ko bereš to gradivo, ki ga je poslala EK, vidiš, da gre za eklatantni politični pamflet," pravi Janša. "To nima nobene povezave s političnimi pristojnostmi EK, to je nekaj sto strani političnega nakladanja, ki je lahko legitimno v okviru nacionalnega političnega spopada, nima pa nobene zveze s pristojnostmi Evropske komisije," poudarja predsednik SDS, ki je še enkrat spomnil, da morajo biti zakoni, ki jih sprejemajo države članice v skladu z evropskim pravnim redom, hkrati pa je ustava članice EU "primarna." "Nemško ustavno sodišče večkrat na leto presoja ali je neki evropski akt v skladu z nemško ustavo. K nam na ustavno sodišče pa pride evropska komisarka z eno torbo polno političnih pamfletov in jih uči, kar je v nasprotju s temelji EU. Si predstavljate, da Vera Jourova pride na nemško ustavno sodišče s tako torbo? Ne bi prišla niti do vratarja!" 

Kaj dokazuje, da je komisarka vplivala na ustavno sodišče?

"Govorimo o nečem velikem, o odnosih znotraj EU, predvsem pa našem US. To so stvari zaradi katerih bi morali že danes, ko je to postalo javno, nekateri pakirati kovčke, ne le v Bruslju, tudi v Ljubljani," še pravi Janša.  Odgovora na vprašanje, kaj je konkretni dokaz, da je komisarka vplivala na delo US, ne Janša ne Zver nista podala, sta pa poudarila, da je komisarka odločitev US glede novele zakona o RTV označila kot kontraverzno. Poleg tega je tretja točka opomnika glede pogovorov komisarke na US v dokumentaciji potemnjena, oziroma zakrita. "Zakaj je to potemnjeno, če ni nič spornega? Vsak, ki ima deset odstotkov logike v glavi ve, za kaj gre!" še pravi Janša.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 59
  • bobubob 19:18 02.april 2024.

    Menim da so pred nami časi, ko bomo na ta parček, iz dovoljšnje zgodovinske oddaljenosti seveda, gledali tako, kot danes gledamo na fotografije Tita in Kardelja. Z vsemi njunimi zločini vred.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 19:01 02.april 2024.

    Ob idealnem razpletu ostane SDS še brez evroposlancev. Sicer je narobe, da imajo lahko bolniki sploh svoje predstavnike v evropskem parlamentu. Zdrav del naroda mora poskrbeti za ustrezno zdravstveno oskrbo bolnih, da ne širijo svoje bolezni še na druge, ki ...prikaži več so bolj labilnega značaja.

  • lojs 16:46 02.april 2024.

    narod slovenčkov je tako butast, da je težko najti kaj podobnega ... rekorderji v vseh mogočih športih, kot prvi in največji pa v budalaštinah in nategovanju ... če se vprašamo, kaj je ta češka komisarka počela pri naših ustavnih sodnikih ...prikaži več in kaj na rtv ... IN predvsem TO, da so pa to zadeve, ki se nas ne tičejo ... mislim HALO CEPCI! ... malo si poglejte kaj ste izvolili, idioti jebeni, enega narcisa, ki si omisli še prostitutku, ki mu sugerira pri odločitvah ... hvala za to vukojebino