Slovenija
1022 ogledov

Fajon predala reševalni vozili za Ukrajino

Fajn predaja reševalnih vozil MZZ
Zunanja ministrica Tanja Fajon je ukrajinskemu veleposlaniku v Sloveniji Andriju Taranu danes predala dve reševalni vozili podjetja Medicop.

Vozili sta v celoti opremljeni v skladu z mednarodnimi standardi in bosta Ukrajini služili za prevoz ranjencev. Ministrica Tanja Fajon je veleposlaniku zagotovila nadaljnjo pomoč Slovenije in solidarnost z Ukrajinci.

Doslej je zunanje ministrstvo na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580.000 evrov za nakup reševalnih vozil. Vrednost prvih dveh, ki jih je ministrica Fajon danes izročila veleposlaniku na sedežu podjetja Medicop v Nemčavcih pri Murski Soboti, je 210.000 evrov. Proti Ukrajini bosta krenili v naslednjih dneh.

"Sporočilo, da želimo pomagati"

Zunanja ministrica je predajo reševalnih vozil pospremila z besedami, da gre za "pomembno sporočilo Ukrajini, da ni sama, da želimo pomagati". "Srčno si želim, da bi reševalni vozili v Ukrajini kmalu služili zgolj v mirnodobnih časih," je še dodala. Ukrajinski veleposlanik se ji je vidno ganjen zahvalil za pomoč.

Tretje reševalno vozilo, opremljeno s transportnim inkubatorjem in drugo potrebno reševalno opremo za zahtevne prevoze prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, bo v Ukrajino odpremljeno najkasneje do aprila prihodnje leto, so sporočili iz podjetja Medicop. Število nedonošenčkov je zaradi vojne močno naraslo.

Največji slovenski humanitarni prispevek v desetih letih

Slovenija sicer z nujno humanitarno pomočjo podpira Ukrajino vse od prvega dne vojne. Od začetka ruske agresije je prispevala že za najmanj 4,3 milijona evrov humanitarne pomoči ter še dodaten milijon evrov za humanitarno pobudo za izvoz žita iz Ukrajine. Dosedanja pomoč Ukrajini tako predstavlja največji humanitarni prispevek Slovenije v zadnjem desetletju.

Še skoraj 5,5 milijona evrov so za pomoč Ukrajini namenile različne humanitarne organizacije.

Slovenija po besedah ministrice Fajon tudi v naprej ne bo stala križem rok. Obenem je poudarila, da zaradi pomoči Ukrajini Slovenija ni zmanjšala nujne humanitarne pomoči drugod po svetu, temveč je znesek v preteklem dveletnem obdobju podvojila.

Tanja Fajon Slovenija Tanjo Fajon razočarala dobra kolegica

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • leonardo 10:34 31.december 2022.

    Ja seveda. Najprej orožje ( tanke, da se pobijanje nadaljuje) potem rešilci in sanitetni material ( da to našo sramoto omilimo), kasneje ko se bo Ukrajina sanirala ( milijarde in še ena za zeleni žep) pa milijone naših lačnih otrok, ...prikaži več ki bi jih lahko nafutrali in zdravili iz zdravstvene blagajne ( sedaj odvisni od dobrodelnih Slovencev.)Fuj evropska in s tem slovenska politika. Sram me je!

  • rd2dmk2 09:42 31.december 2022.

    jest nimam nič proti če 90 poslancev da eno svojo neto plačo ( lahk tudi 2 ) pa kupi kar koli in pošlje v ukrajino ali pa rusijo. žal pa tole na tak način , da se pošilja davkoplačevalski denar, ...prikaži več pri tem pa recimo nisredstev za očala mladostnikov. drsalnega ali smučarskega tečaja. po drugi strani se tudi v SLO nahaja obilica beguncev eden izmed njih je bivši podjetnik ki je imel podjetje s 300 zaposlenimi. ne verjamem da bi ta begunec v letih svojega podjetništva ne prihranil čisto nič.

  • Burja 08:16 31.december 2022.

    Pravilno agresor ne pozna usmiljenja.