Slovenija
150163 ogledov

Golob nad trgovce z živili z oderuškimi maržami. Tako mu odgovarjajo!

trgovina nakupovanje živila
1/4
Profimedia
Premier Robert Golob je sredi tedna napovedal, da bo vlada po tem, ko se je lotila iskanja rešitev, s katerimi bi ublažili posledice, ki jih prinašajo visoke cene goriv, posegla tudi na trg z živili. Tako mu odgovarjajo naši največji trgovci.

"Pri trgovcih z živili za razliko od naftnih derivatov trg deluje. Ponudniki nimajo enakih cen in marž. Vzpostavili bomo jasen prikaz, kje so cene za osnovno košarico nizke in kje so marže astronomske. Ne bomo delali negativne reklame, delali bomo pozitivno za tiste z najnižjimi maržami," je v sredo dejal Golob.

Kaj menijo o vladnih načrtih, smo vprašali trgovce, a nihče ni želel neposredno komentirati izjave predsednika vlade.

Iz Spara so nam sporočili, da so pripravljeni na sodelovanje in pomoč pri iskanju rešitev: "Skupaj z odločevalci in dobavitelji si želimo vzpostaviti konstruktivne pogovore in poiskati najboljše rešitve za naše kupce."

Dodajajo, da se v teh negotovih časih še posebej trudijo kupcem omogočati karseda ekonomične nakupe z akcijami in ponudbo izdelkov blagovne znamke Spar, kjer so pri morebitnih podražitvah še posebej selektivni. "Tudi v vašem nedavnem prispevku ste ugotavljali, da je nakup v Sparovi trgovini v primerjavi z dvema konkurenčnima najbolj ugoden (v večini kategorij in tudi pri končni ceni)," so nam še zapisali v odgovoru.

nakupovanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Mercator: Od vseh trgovcev najbolj tesno sodelujemo s slovenskimi dobavitelji

Tudi v Mercatorju poudarjajo, da se zavedajo pomembnosti omejevanja vseh negativnih posledic rasti cen, a obenem opozarjajo na pomembnost trajnostnega, strateškega in dolgoročnega sodelovanja s slovenskimi dobavitelji: "To v Mercatorju že vrsto let dokazujemo tudi z letno nabavo pri slovenskih dobaviteljih, ki presega 500 milijonov evrov. Smo torej daleč največji partner slovenski pridelavi in predelavi hrane."

V našem največjem trgovcu še pozivajo, da je treba pri kakšnem koli omejevanju cen ali celo marž upoštevati, da je v Sloveniji eden od najbolj konkurenčnih prav trg z živili na drobno: "Ocenjujemo, da je pri pripravi ukrepov treba vključiti vse deležnike, v celotni verigi. In seveda proučiti posledice na tem področju sprejetih ukrepov v drugih državah."

sončnično olje trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri Hoferju zagotavljajo, da prihranke, ki nastanejo z zniževanjem stroškov, v obliki nižjih cen v celoti prenesejo na svoje kupce. "Odločitev vlade za naše poslovanje ne predstavlja opaznejših sprememb, verjetno pa se bo ob transparentni primerjavi marsikdo odločil za nakup v naših trgovinah," so prepričani v Hoferju.

Poudarjajo pa, da je izjemno pomembno, da se bodo ob primerjavi izdelkov osnovne košarice med trgovci dejansko primerjali primerljivi izdelki. "Le tako bodo kupci prejeli res prave informacije in sprejemali informirane nakupne odločitve. Na ustreznost primerjave bomo v prihajajočem času še posebej pozorni," še pravijo v Hoferju.

Tudi v Lidlu trdijo, da Slovenija se vsak dan po najboljših močeh trudimo ponuditi kupcem izdelke odlične kakovosti po najboljši možni ceni. Opozarjajo pa, da so lahko košarice kupcev med sabo zelo različne, saj je nabor odvisen od vsakega posameznika.

V Tušu na naša vprašanja niso odgovorili, so pa zato bili bolj izčrpni v Mercatorju. Pravijo, da vsaka kriza dodatno zaostri pomembnost celotne agroživilske verige in seveda tudi trgovine, ki pomembno vpliva na nakupne navade.

"Kriza je izpostavila celo vrsto izzivov, s katerimi se v Sloveniji v celotni verigi soočamo že vrsto let, pri njihovem reševanju pa nismo bili zelo uspešni. Tudi zato je Mercator že v začetku maja nekaterim največjim slovenskim dobaviteljem hrane, nekaterim zadrugam, zbornicama in strokovnjakom poslal pobudo za pripravo načrta, ki bo naslovil največje težave oz. razloge zanje ter pripravil konkreten načrt aktivnosti, ki bodo ciljale predvsem na zagotavljanje dolgoročnih, trajnostnih verig vrednosti hrane. Prve rezultate razprave pričakujemo v kratkem," so še sporočili našega največjega trgovca.

Nakupovalni voziček | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 102
  • tomaz6 20:51 20.junij 2022.

    Za začetek naj vrne skoraj 2 milijonsko nagrado, ki mu je bia podeljena na podlagi škandalozne pogodbe iz državnega podjetja, ki bi imelo profit, če bi sedel tam al ne!

  • sokol7 15:07 20.junij 2022.

    Lidl, Eurospin, Hofer ....pa dolgo nič konkurenčnega in nato Špar, Tuš, za Merkator je itak škoda besed, ker je še akcijsko nekonkurenčno.

  • arabo001 08:38 20.junij 2022.

    Dajmo marže z zakonom določiti!!