Slovenija
29213 ogledov

Toliko je včasih stal kilogram kruha, danes pa ...

Živila Profimedias
Nove podražitve.

Življenjske potrebščine so na letni ravni dražje za 8,1 %, na mesečni pa za 2 %, je konec maja objavil Statistični urad RS (SURS). Najbolj so k inflacije prispevale podražitve naftnih derivatov in hrane - ta se je na letni ravni podražila za kar 11,1 %. Cene nekaterih živil so se, kot so že pred časom napovedovali strokovnjaki, zdaj resnično povzpele v nebo. Zgovoren je podatek, da je bila leta 2021 povprečna cena kilograma kruha 2,37 evra. Danes kruh, dražji od štirih evrov na kilogram, v slovenskih trgovinah ni več redkost, 2,37 € za kilogram kruha pa se zdi že precej ugodna cena.

Podražili so se tudi drugi artikli. Ponovno smo pregledali, koliko bi nas nakup desetih priljubljenih živil stal v vsaki od treh slovenskih spletnih trgovin s hrano in opazili rast večine cen živil v primerjavi z letošnjim marcem. Zaradi lažje primerjave smo izbrali zgolj artikle blagovnih znamk, ki jih prodajajo v vseh treh trgovinah, zato nekaterih osnovnih živil (denimo kruh, surovo meso) ter živil, ki jih prodajalci prodajajo pod lastno blagovno znamko, nismo mogli umestiti na seznam.



Opaziti je tudi trend rasti cen živalskih proizvodov. V primerjavi z marcem letos se je najbolj, za približno 10 odstotkov, podražilo mleko, sledi topljeni sir (5,5 %) in piščančja salama (za 4 %). V vseh treh trgovinah so se podražili tudi keksi Domačica. 

Kako pa so se cene živil gibale čez leta? 

SURS od januarja 2018 dalje kot vir podatkov za izračun povprečnih letnih drobnoprodajnih cen izdelkov hrane in pijače uporablja izključno podatke iz podatkovnih baz trgovcev. Zadnje številke za leto 2021 kažejo, da so bile cene prav vseh izbranih artiklov, razen kave, višje kot leta 2018. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Jeannette_Ross 10:43 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • srecnii 22:07 07.junij 2022.

    Kruh seveda pečem doma, ampak drugo treba kupit

  • Avatar pantani
    pantani 13:16 07.junij 2022.

    Še malo, pa ljudje tudi za kruh ne bodo imeli!!!