Slovenija
9396 ogledov

Ministrica: Predsedniku vlade sem ponudila svoj odstop

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
Dominika Švarc Pipan je Golobu ponudila svoj odstop.

Ministrica Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob sta popoldne znova govorila o njeni politični usodi. Ponudila mu je svoj odstop, a naj bi ji Golob predlagal, naj na položaju ostane, dokler se nepravilnosti ne razčistijo. To naj bi trajalo dva oziroma tri tedne, je povedala Švarc Pipan v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija. 

V SD pričakujejo Žibertova pojasnila

Medtem občinske organizacije SD na torkovem sestanku z vodstvom stranke pričakujejo predvsem pojasnila generalnega sekretarja Klemna Žiberta o njegovem domnevnem vmešavanju v posle ministrstev in glede nepremičnin njegove družine.

Golob se še vedno odloča o nadaljnjem sodelovanju Švarc Pipan v vladi, potem ko so ji v SD odrekli podporo in ga večkrat pozvali, naj predlaga njeno razrešitev.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: gov.si Dominika Švarc Pipan. gov.si
Ministrica je v preteklih dneh večkrat poudarila, da sicer sprejema objektivno odgovornost za nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Več sogovornikov iz občinskih organizacij SD je za STA danes izpostavilo, da jih dogajanje v stranki žalosti, ob tem pa so milo rečeno slabe volje.

Menijo sicer, da bi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan morala posel nakupa stavbe preveriti preden podpiše pogodbo, ne da to, kaj se je dogajalo, preverja zdaj. Strinjajo se, da sta za preiskavo dogajanja pristojna policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Presenetilo jih je dogajanje, povezano z generalnim sekretarjem stranke

Ob tem pa jih je presenetilo dogajanje okrog generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta, predvsem medijsko poročanje glede nepremičnin v lasti njegove družine. Necenzurirano danes poroča, da sta Žibertova starša, sicer samostojna podjetnika, v zadnjih letih postala lastnika več (tudi luksuznih) nepremičnin. Nekatere so bile kupljene z ugodnimi posojili, pri drugih financiranje ni znano.

Občinske organizacije SD torej pričakujejo, da bo Žibert na torkovem večernem sestanku poleg okoliščin glede domnevnega vpletanja v posel nakupa stavbe na Litijski, pojasnil tudi te okoliščine. Žibert naj bi sicer očitke v prihodnjih dneh pojasnil tudi javno, so napovedali v stranki.

Tanja Fajon | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Mnogi sogovorniki s terena sicer opozarjajo, da je vodstvo stranke v Ljubljani v nekakšnem "mehurčku". V občinskih organizacijah ljudje delujejo prostovoljno, če nekdo dela v nasprotju z vrednotami socialne demokracije, pa mora za to prevzeti odgovornost, je bilo slišati skozi pogovore z STA. Ob tem opozarjajo, da je za dogajanje v stranki poleg generalnega sekretarja objektivno odgovorna tudi predsednica SD Tanja Fajon. Nekdo od njiju bi za dogajanje moral prevzeti odgovornost, menijo nekateri sogovorniki.

Finančni minister Klemen Boštjančič je danes pozdravil informacije, da naj bi NPU preiskavo nakupa prostorov na Litijski cesti širil tudi na njegov resor.

V vsakem primeru občinske organizacije potrebujejo več informacij in upajo, da jih bodo na torkovem sestanku dobili. Tudi razjasnitve okoliščin glede nakupa stavbe na Litijski si želijo čim prej, saj je marsikaj vezano na to, je še slišati s terena.

Poslali so samo Žiberta

Po informacijah STA je bil za danes načrtovan sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade, ki je na srečanje povabil predsednico stranke Tanjo Fajon, ministre stranke in vodjo poslanske skupine Janija Prednika. A so v kabinetu predsednika vlade prejeli povratno informacijo, da se sestanka v imenu stranke lahko udeleži generalni sekretar SD Žibert. Predsednik vlade se medtem po informacijah STA naj ne bi želel sestati zgolj z Žibertom, ampak z vodstvom SD s predsednico Fajon na čelu, zato so sestanek prestavili na enega prihodnjih dni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Plavi-mil 11:31 06.februar 2024.

    A s figo v žepu ? zdaj bo pa sama sebe preiskovala, kam smo padli? da bo lahko počistila za sabo in se bo kar naenkrat znašel na pogodbi podpis JJ,

  • Avatar Leon
    Leon 09:26 06.februar 2024.

    Klemen Žibrat vas ima rad ! https://necenzurirano.si/clanek/preiskovalne-zgodbe/kaj-vse-je-cudno-pri-nepremicninskem-imperiju-glavnega-tajnika-sd-1260934

  • munja 08:55 06.februar 2024.

    A zdaj pa faraonka ni nič zgrožena in zaskrbljena?