Slovenija
20954 ogledov

V SD vse bolj vre, Janša po spletu brije norce iz Tanje Fajon

Janez Janša Profimedia
Tekom dne se je sestal kolegij predsednice SD Tanje Fajon, na katerem je bilo govora o aktualnih zadevah stranke in vsebinskih vprašanjih, ki bodo v DZ in na vladi v prihodnjem tednu, so sporočili iz SD. Stranko sicer zadnje dni najbolj zaposluje afera o domnevno spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Ministrico so pozvali k odstopu

Afera je izbruhnila minuli mesec, ko je prišla na dan domnevno sporna poraba javnih sredstev za nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov.

Pogodbo o nakupu je podpisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zaradi česar jo je predsedstvo SD v ponedeljek pozvalo k odstopu.

Švarc Pipan sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD. Opozorila je na vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
V SD so k predlogu za razrešitev ministrice pozvali tudi premierja Roberta Goloba, ki pa pravi, da mora pred odločitvijo o njeni politični usodi glede na hude očitke prejeti več informacij.

A tudi SD vztrajajo pri svojem pozivu. Če jim predsednik vlade ne bo sledil, se bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon v koaliciji morali pogovoriti "o zaupanju".

Nujna seja komisije za nadzor javnih financ

O očitkih ministrici bo prihodnji teden razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu videno-kupljeno, ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

Po današnjih neuradnih informacijah spletnega portala N1 v SD vse bolj vre, danes pa naj bi imeli krizni sestanek. Na kolegiju naj bi preigravali več različnih možnih scenarijev, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev.

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a naj se preostali s tem ne bi strinjali.

Žibert naj bi medtem vztrajal, da ni storil nič spornega. O odstopu s položaja naj zato ne bi razmišljal. Napovedal naj bi še, da bo zadeve najprej pojasnil predstavnikom stranke in da bo zato v kratkem sklical zbor predsednikov in tajnikov občinskih odborov SD.

Janša o enakopravnosti spolov

Medtem pa je prvak opozicije Janez Janša na omrežju X delil posnetek, sicer star dve leti, na katerem se Aleksander Jevšek in Janko Goršek na policijskem druženju šalita na račun žensk.

"Medtem ko ⁦Tanja Fajon razpreda kar o enakosti spolov, se njeni najožji sodelavci iz ⁦vlade v praksi norčujejo celo iz enakopravnosti obeh spolov," je zapisal Janša. 

Delil je tudi videoposnetek ministrice, na katerem pojasnjuje ozadje spornega nakupa in pripisal: "In tile naj bi vodili državo? Celo Butale takih novih obrazov ne bi postavile v vlado."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 20:05 05.februar 2024.

    Glede na povezanost strank SD in SDS mi je Janezov zapis povsem razumljiv. Naj narod misli, da med njima ni sodelovanja. Ko se denar med njimi deli, pa nobenih "zaigranih" zamer več ni. Upam, da Dominika razkrije še kaj, kar ...prikaži več bo za nas zanimivo. Razumem nervozo Tanje in ostalih v SD. Robert, naj Dominika kljub objektivni odgovornosti ostane ministrica za pravosodje. Morda pa ji je bilo samo nekoliko obrazloženo in marsikaj zamolčano, ko so ji dali v podpis pogodbo. Denar od posla bi dobili drugi.

  • Pierre 09:53 05.februar 2024.

    Komentarji obtoženih obsojenih in zaprtih preoblečenih komunistov me ne zanimajo !!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:51 05.februar 2024.

    Kletni troli alias koprive v vsem svojem sijaju!!!