Slovenija
603 ogledov

Javni uslužbenci s "13. plačo"

Denar v žepu
1/3
Shutterstock
Izredna izplačila. Nekateri v javnem sektorju služijo z opravljanjem tržne dejavnosti. Zaslužki. Na mesec dobijo na ta račun tudi do milijon in pol evrov.

Plače. V Lekarni Ormož je sedem zaposlenih januarja  poleg plače dobilo za 2.444 evrov bruto "izrednih izplačil". Tudi zaposleni v Zdravstvenem domu (ZD) Celje so si januarja razdelili 102 tisočaka dodatno. V povprečju je vsak od 366 uslužbencev v denarnico dobil 280 evrov bruto. Izredna izplačila so januarja nakazovali tudi v Gorenjskih lekarnah, seznam pa se tu še zdaleč ne konča.

"Delovna uspešnost"

Direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec nam je pojasnila, da so izplačila pri njih "delovna uspešnost za prodajo blaga in storitev na trgu", to je vsega, kar se v lekarnah prodaja in ni na recept. Dodala je, da je ta dodatni del izplačila odvisen od poslovnega rezultata zavoda kot celote, ki mora biti pozitiven, in tržne dejavnosti posebej. Med letom zaposlenim izplačujejo akontacijo, "ko je znan poslovni rezultat, pa se izplača še razlika", je povedala Rakovčeva.

V Gorenjskih lekarnah je ta poračun znašal 270 evrov bruto na zaposlenega. Tudi v ZD Celje so "izredna izplačila" posledica delovne uspešnosti iz tržne dejavnosti (samoplačniških zdravstvenih storitev). Od skupno 314 tisoč evrov presežka jim je tržna dejavnost navrgla kar polovico tega plusa, 166 tisočakov, in to čeprav sicer s tržno dejavnostjo ustvarijo le desetino vseh prihodkov.

Ni prelivanja stroškov

V Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes) so zaposleni v štirih kosih od novembra do februarja v povprečju skupaj z izrednimi izplačili dobili še eno bruto plačo. Direktor Marko Bonač je pojasnil, da so lani na trgu zaslužili okoli milijon, ustvarili 200 tisoč evrov presežka in 130 tisočakov razdelili zaposlenim.

Zatrdil je, da natančno ločijo, kaj je javna in kaj tržna dejavnost, ter da ni prelivanja stroškov iz tržne dejavnosti v javno, da bi prikazali večji presežek in izplačali višje dodatke. In ko smo vprašali, kaj naj torej na trgu začnejo prodajati policisti in vojaki, da bi si tudi oni lahko izboljšali plače, je priznal, da na to nima odgovora: "Se strinjam z vami, so res hendikepirani."

Kuhajo kosila za trg

Tržno dejavnost imajo celo v Domu starejših občanov Domžale. Povedali so nam, da kuhajo kosila tudi za trg in tako ustvarjajo presežek. Razdelijo ga vsem zaposlenim, ne le tistim, ki so povezani s to tržno storitvijo. Tisti z višjimi plačami so prejeli več, tisti z nižjimi pa manj, smo izvedeli.

Ko "povečan obseg dela" navrže osem tisočakov

1. Višje sodišče v Mariboru je februarja vodilni osebi sodišča poleg plače izplačalo 8.613 evrov bruto "izrednih izplačil".

S sodišča so sporočili, da je bil znesek izplačan "zaradi sodniškega napredovanja z dnem 18. 11. 2010". Kdo je to izplačilo dobil, niso odgovorili.

2. Med javnimi zavodi z rekordnim posamičnim izrednim izplačilom je tudi Dom upokojencev Domžale, ki je vodilni osebi izplačal 7.045 evrov bruto.

"Od 1. marca imamo novo direktorico. Znesek, ki ga omenjate, je odpravnina bivši direktorici, ki se je upokojila," so pojasnili.

3. Ministrstvo za zdravje (MZ) je decembra eni osebi izredno izplačalo 3.929 evrov bruto, februarja pa še 4.883.

Smiljana Vončina Slavec | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Na MZ pravijo, da gre v obeh primerih za izplačili zdaj že bivši uslužbenki Smiljani Vončina Slavec. Decembra je prejela poračun za delovno uspešnost za povečan obseg dela (od januarja do junija lani) zaradi vodenja projekta epSOS (Medicinski podatki pacientov iz EU), pri plači za februar pa nato še poračun za povečan obseg dela za isti projekt za obdobje od julija do novembra lani. Po podatkih MZ naj bi bilo drugo izplačilo 3.958 evrov bruto in ne 4.883, kot navaja Ajpes.

Smiljana Vončina Slavec (desno), zdaj že bivša zaposlena na MZ, je poleg redne plače dobila še dobri dve plači.

Komentarjev 22
  • Teja Kitek 13:19 22.april 2012.

    kaj je to 13 plača ali pa božičnica? sedem let delam v javnem sektorju pa še nič od tega nisem vidla...

  • deželan 11:15 21.april 2012.

    Se strinjam. Imamo excese, kot da si jih želimo.Primer praznih stanovanj . Bojda jih je po Lj kar nekaj. A se ne najde podjetne navdiha, da bi ta stanovanja oddajali študentom. Ne prazna so, študentje pa plačujejo visoke stanarina ...prikaži več največkrat na črno.Temu državnemu uslužbencu, ki bi aktiviral ta stanovanja , pokril stroške vzdrževanja in omogočil celo nek prihodek, bi z lahkoto dali 13 in 14 plačo.Očitno nimamo meril ne za odlično delo ne za nedelo. Ali ni bilo nekaj takega v ex YU ? !

  • dd 10:58 21.april 2012.

    Javni uslužbenci s 13 plačo, pa dodatki za oblačila, pa dodatek od uspešnosti podjetja,..